2024. március 28. csütörtök
More

    A gyerekek önállósodása

    Talán a legegészségesebb szülői attitűd az, ha minden szeretetünket és tapasztalatunkat átadjuk, hogy egyszer elengedhessük gyermekeinket, hogy gyakorlatot szerezhessen, erőt és önbizalmat ahhoz, hogy egyszer elhagyjon bennünket. Hogyan lehet ezt megtenni a mindennapi életben?

    Ha gyermekeink egyre többet tudnak tenni, ahogy idősödnek, az az egészséges fejlődés jele. A gyerekekben akkor fejlődik ki a kezdeményezőkészség, ha már kiskoruktól támogatjuk és ösztönözzük az erőfeszítéseiket. Ha azonban a gyerekek „szárnykísérleteit” negatívan értékeljük, minősítjük vagy elutasítjuk, akkor bűntudatot érezhetnek szükségleteik és vágyaik miatt, ezáltal csökken a függetlenségük, és elbizonytalanodnak a döntési helyzetekben.

    Az autonómia magában foglalja a döntéshozatalt, a problémamegoldást és a cselekvést. Életünk tele van kihívásokkal, megoldandó feladatokkal, olyan helyzetekkel, amikor döntéseket kell hozni, így ijesztő feladat lesz egy tinédzser vagy felnőtt számára, aki gyerekként nem tudta ezt gyakorolni.

    Az önállósodás egyrészt azt jelenti, hogy elengedjük a gyerekeket, másrészt hagyjuk, hogy hibázzanak. De még ha tudjuk is, hogy ez mennyire fontos, nehéz együtt élnünk ezzel a leválással, mert mindenáron meg akarjuk óvni attól, hogy csalódjon, vagy nagyon kevés az időnk, sietünk és könnyebb megmondanunk neki, mit tegyen. De mögötte az áll, hogy öntudatlanul is szeretnénk, ha szüksége lenne ránk. Nem akarjuk túl korán elengedni, féltjük és egy kicsit magunkat is.

    Az önállósodás egy folyamat. Nehéz és begyakorolt ​​feladat a szülők számára, hogy a lehető legnagyobb mértékben támogassák gyermekük önállóságát. Sokat tehetünk azonban, ha a gyereket bátorítjuk, ösztönözzük, bevonjuk az őt érintő dolgokba. Türelmesek vagyunk és életkoruknak megfelelő feladatokat bízunk rá. A lehető legtöbb lehetőséget biztosítjunk a függetlenségének gyakorlására.

    Az a fontos, hogy merjük rá bízni az élete apró részleteit, ahelyett, hogy mindenről mi gondoskodunk számára, különben nehéz lesz önálló személyiséggé válnia. Hagyjuk, hogy a gyerekeink döntsenek! Egy gyerek számára minden olyan apróság, ami számunkra jelentéktelennek tűnik, neki lehetőséget ad arra, hogy átvegye élete irányítását.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!