2024. április 18. csütörtök
More

    A szívritmuszavar okai és vizsgálatai

    A szokatlan szívverések egyszerűen olyan szívverések, amelyek a normál ütemmel párhuzamosan fordulnak elő – ami után sok ember úgy érzi, hogy a szívverése kihagy egy ütemet. De mi ennek az oka?

    Sok beteg szívelégtelenség, heves szívdobogásérzés, majd hiányzó szívverés miatt fordul orvoshoz. Sokan aggódnak a szívritmuszavar miatt, pedig ez általában természetes jelenség, mert a szívverésünket mozgás, alkohol vagy valamilyen stimuláns megváltoztathatja, a gyors szívverés és a szívritmuszavar pedig két külön fogalom.

    A kihagyás többnyire korai szívverésre, azaz kóros szívverésre utalhat, és sok esetben nagyon rövid szívleállás következik be korai pitvari szívverések jelenlétében, ami kimaradt szívverésnek, esetleg mellkasi fájdalomnak tekinthető. Az is előfordulhat, hogy a kóros szívverés utáni első szívverés túl gyenge ahhoz, hogy elegendő vért szállítson a szívbe, ezért kihagyásnak minősül, a következő szívverés pedig túl erős.

    A bradycardiának nevezett lassú szívverés sokáig nem okoz észrevehető tüneteket, de egy idő után kihagyott dobbanás, esetleg gyengeség, teljesítményromlás jele is lehet. Ha ez megtörténik veled, vagy ha a családodban már előfordult szívbetegség, érdemes szívvizsgálatra jelentkezni, mert a lassú szív, amely nem pumpál elegendő vért, hosszú távon betegségekhez vezethet.

    A tachycardiát vagy szapora szívverést gyakran gyors, szabálytalan szívverés, szédülés, mellkasi fájdalom, gyengeség és szorongás jelzi. Mivel ezek a tünetek kifejezettebbek, mint a bradycardia, különösen hasznos az érintettek mielőbbi orvoshoz fordulása, ugyanis ha beigazolódik a tachycardia, a diagnózis további finomításra szorul, amihez a tesztvizsgálaton kívül más felszerelésre is szükség lehet.

    A kihagyott szívverések olyan panaszok, amelyek alapos kivizsgálást igényelnek, nem csak a stressz miatt. A korai szívverések és a feltételezett szívritmuszavarok kivizsgálásakor először meg kell érteni a tüneteket, és elvégezni egy alapvető fizikális vizsgálatot, így elsődleges információkhoz juthatunk, amelyek alapján további műszeres vizsgálatokat rendelhetünk el.

    Vizsgálatok

    Nyugalmi EKG: A szívritmuszavar kivizsgálásában a döntő lépés a 12 elvezetéses nyugalmi EKG. Ez betekintést engedett a szív vezetésébe és a szív összehúzódását okozó elektromos stimuláció létrejöttébe.

    24 órás Holter: A szívritmuszavarok ellenőrzésekor nyugalmi EKG-n, fizikális vizsgálaton vagy echokardiográfián nem találtak eltérést. Ebben az esetben a 24 órás EKG segítségével kimutathatóak a ritkábban előforduló szívritmuszavarok, amelyek éjszaka vagy bizonyos tevékenységek során jelentkezhetnek.

    Szív ultrahang: Ez a teszt kimutathatja a lehetséges billentyűhibákat vagy az aritmia mögött meghúzódó egyéb okokat.

    Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok: A szívritmuszavarok megjelenését számos szervi probléma okozhatja, melyeket laboratóriumi vizsgálatok vagy nyaki-, hasi ultrahang, egyéb képalkotó vizsgálatok, 24 órás vérnyomásmérés, endokrin vizsgálatok, tüdőosztály konzultáció és hematológiai konzultáció mutathat ki.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!