2024. március 29. péntek
More

    Kávét az időseknek

    A rendszeres napi kávézás csökkenti a szívbetegségek okozta elhalálozás kockázatát a 65 év feletti embereknél, amennyiben normális vérnyomásértékekkel bírnak – mutatták ki amerikai kutatók egy 9 éves vizsgálattal.

    A kávétartalmú italok fogyasztása „egészséges” mértékben növeli a vérnyomást, és ellensúlyozhatja az étkezés utáni vérnyomás-esést, amely idősebbeknél nagyobb gyakorisággal jelentkezik.

    A kutatás során a 6594 felnőtt közül 426 hunyt el szívbetegségben. A 65 év felettieknél kimutatták, hogy minél több kávét fogyasztanak, annál kisebb a szívbetegségben való elhalálozás kockázata, és megfordítva, mégpedig ez a koffein-adag arányában érvényesül, vagyis minél több a kávé, annál kisebb a kockázat.

    Azoknál, akik naponta négy, vagy több csésze kávét ittak, a halálozás esélye 53, 2-4 csésze esetén 32 százalékkal volt kisebb, mint azoknál, akik csupán fél csészényit vagy kevesebbet fogyasztottak naponta, ám magas vérnyomású pácienseknél és 65 évnél fiatalabbaknál mindez nem bizonyult érvényesnek.

    (Mivel a kísérlet az Egyesült Államokban folyt, nyilván a Magyarországon megszokottnál jóval hígabb kávéról van szó.)

    Eddig a kávé hatásaira irányuló kutatások ellentmondó eredményeket hoztak. Most a szakemberek úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy nem vették figyelembe a fiatalabbak és az idősebbek közti különbségeket. Az egyik kutatás szerint például a kávéfogyasztás növeli az egészségügyi kockázatokat fiataloknál, de az idősebb korosztályok felé haladva a kockázat csökkent.

    Mindazonáltal ha sikerül a tanulmány következtetéseit alátámasztani, az messzire vezethet, ugyanis a kávét igen széles körben fogyasztják, a szívbetegségek pedig az időseknél a vezető halálokok között vannak.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!