2023. június 7. szerda
More

  Az ecet a háztartás kincse

  Tudtad, hogy az ecet nem csak a salátákat fűszerezi? Természetes tisztítószerként az otthon számos területén működhet, a szagtalanítástól a számítógépek tisztításán át a foltok eltávolításáig.

  Vegyszermentesen és olcsón szeretnél tisztítani? Csak ki kell menni a konyhába a hozzávalókért, a citromon vagy a szódabikarbónán kívül az alig néhány száz forintért megvásárolható ecet az egyik legszélesebb körben használt természetes háztartási termék.

  Univerzális tisztítószer

  Az élelmiszerekkel érintkező területeket a legjobb ecettel tisztítani, nem pedig különféle mérgező vegyszerekkel. Könnyen eltávolítja a zsíros szennyeződést anélkül, hogy foltot hagyna maga után, így ideális ablakok, tükrök és még akváriumok tisztítására is a sütők és konyhai munkalapokon kívül.

  Vízkőmentesítés, fertőtlenítés, penész elleni védelem

  Használható az egész fürdőszobában: csempéken, zuhanyzókban, WC-kben, hézagok között, csaptelepeken, sőt zuhanyrózsákon is, hiszen tökéletesen eltávolítja a vízkövet és a fekete penészt. A készülékek tisztán tartásához és a vízkőmentesítéshez mindössze annyit kell tenned, hogy ecetes üresjáratban hagyod a mosógépet, a mosogatógépet, a kávéfőzőt és akár a vasalót is.

  Folttisztítás, öblítő, szőnyegtisztító

  A vörösbor, a tinta és a gyümölcslevek eltávolítása szintén egyszerű művelet ecettel. Csak cseppentsd a foltra (először próbáld meg vízzel hígítani!), és öblítsd le bő vízzel. Azt is megakadályozza, hogy vízkő rakódjon le ruhánkra, ha az öblítő helyett a mosógépbe tesszük, így puhák és frissek lesznek a ruháink. Érdemes egy csepp illóolajat hozzáadni a kellemes illatért. A szőnyegek tisztítása során nemcsak a makacs foltokat távolíthatjuk el vele, hanem az atkákat is, és erősebb színeket kölcsönözhetsz szőnyegednek.

  Növényápolás, dezodor, rovarölő

  A tisztításon kívül az ecetet sok más módon is fel lehet használni. Adjunk hozzá egy evőkanál cukrot és egy evőkanál ecetet egy liter vízhez, így meghosszabbíthatjuk a virágok élettartamát. A kellemetlen szagok semlegesítéséhez párologtass el egy csésze csodaszert a szobában. A hangyák útjára kent ecet pedig nemcsak hatékony fegyver, hanem olcsó is.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!