2023. március 25. szombat
More

  A dohányzó nők korábban erik el a klimaxot

  A dohányzó nők nagyobb eséllyel jutnak el a változó korba 45 éves koruk előtt, ami azt is jelenti, hogy náluk nagyobb a csontritkulás és a szívproblémák kockázata – mutatták ki dán kutatók.

  Az Oslói Egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a dohányzó nőknél 59 százalékkal nagyobb az esélye a korábbi klimaxnak. A láncdohányos nőknél e kockázat megduplázódik.

  Azoknál a nőknél viszont, akik a változó kor beköszönte előtt tíz évvel abbahagyták a dohányzást, jóval kisebb az esélye annak, hogy 45 éves kor előtt jelentkezik a klimax. Minél hamarabb hagy fel egy dohányzó nő káros szenvedélyével, annál kisebb a korai klimax kockázata – mutattak rá a dán tudósok.

  A kutatók a passzív dohányzás és a korábbi klimax esetleges összefüggését is vizsgálták, de nem találtak kapcsolatot a kettő között. Nem találtak összefüggést a kávé- vagy alkoholfogyasztás és a korábbi klimax között sem.

  Az viszont kiderült, hogy az özvegy, vagy gyenge egészségi állapotú nőknél is nagyobb a korai klimax esélye.

  A kutatásról a BMC Public Health című internetes orvostudományi folyóiratban (www.biomedcentral.com) olvasható tanulmány.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!