2024. április 23. kedd
More

    Előzd meg a húgyúti fertőzések visszatérését!

    A visszatérő húgyúti gyulladásos betegek sok esetben háziorvoshoz, nőgyógyászhoz, urológushoz fordulnak. A nők hajlamosabbak a közönséges megfázásnak nevezett betegségre, mivel a húgycsövük rövidebb, így a kórokozóknak kevesebb időre van szükségük ahhoz, hogy bejussanak a hólyagba.

    A cholecystitisnek (hólyaghurut) jellegzetes tünetei vannak (sürgős, fájdalmas, gyakori vizelés, fájdalmas hólyag-összehúzódások a vizelés végén, hasi fájdalom). Számos életmódbeli és nemi eredetű betegség, tényező növeli a kialakulásának kockázatát, és ezek nagy százaléka kiküszöbölhető.

    Ezekre figyelj oda!

    Folyadékpótlás

    Megelőzés céljából fogyassz sok folyadékot. Ez azt jelenti, hogy legalább két liter folyadékot kell elfogyasztani, de ha valami (szoba túlfűtése, mozgás, láz, hasmenés stb.) folyadékvesztést okoz, akkor azt pótolni kell, a felfázás elkerülése érdekében, és nagyon fontos a rendszeres vizelés. A gyakori vizelés csökkentheti a baktériumok mennyiségét a húgycsőben.

    Fürdés

    Az intim higiéniai szabályok betartása kulcsfontosságú kérdés a nők húgyúti fertőzéseinek megelőzésében. A fürdés módját és gyakoriságát, valamint az intim tájak törlésének helyes irányát – előlről hátra – a lehető legkorábban meg kell érteni. Ezzel kapcsolatban a kislányok diszkrét, életkoruknak megfelelő tájékoztatása a körülöttük élő felnőttek elválaszthatatlan felelőssége. Törekedj a hüvely természetes flórájának megőrzésére.

    Szex

    A szexualitással kapcsolatos megelőző szabályok betartása és a megfelelő fogamzásgátlás megválasztása nemcsak a nemi betegségek és a nem kívánt terhességek megelőzésében, hanem a húgyúti fertőzések elkerülésében is fontos. A nem síkosított óvszert, visszatérő fertőzések esetén a pesszáriumot kerülni kell. Fontos az együttlét után a hólyag mielőbbi kiürítése. Az új partnerek, az intenzív szex és a gyakori partnercsere tovább növelheti a hólyaghurut kialakulásának esélyét.

    Menopauza

    Azoknál a nőknél, akik átélték a változást, a helyi vagy szisztémás hormonterápia csökkentheti a visszatérő húgyúti fertőzések kockázatát, emelett számos más, alacsony hormonszinttel összefüggő rendellenesség esetén is szükséges lehet.

    Prosztata

    Férfiaknál a prosztata-megnagyobbodás kezelése segíthet megelőzni a húgyúti fertőzések kiújulását.

    Ha felfázol, azonnal kezdd el a tünetek enyhítését: használj fájdalomcsillapítókat, görcsoldókat és gyulladáscsökkentő szereket. Igyál sok vizet, és ne tárold sokáig a hólyagodban a vizeletet. Válassz természetes gyógynövénykészítményeket. A medveszőlő levél, tőzegáfonya, vörös áfonya a húgyúti baktériumok megtapadását is hatékonyan gátolja, így a hólyaghurut kezdeti kezelésére és a kiújulás megelőzésére is használható.

    Bár a húgyúti fertőzések és a felfázás közötti kapcsolat tudományos szempontból még nem teljesen tisztázott, a régi megfigyelések talán nem teljesen megalapozatlanok. Egy kísérletben a láb hűtése tüneteket és fertőzéseket válthat ki azoknál, akik hajlamosak a fertőzésekre. Ha télen megfelelően öltözködsz, és nyáron strand után megszárítod a vizes fürdőruhát, megelőzheted a felfázás okozta fertőzéseket.

    Kezeld megfelelően!

    A visszatérő húgyúti fertőzéseket a rossz kezelési lehetőségek vagy az alulkezelés is befolyásolhatja.

    Gyakori hiba, hogy az adott személy antibiotikumot nem vett be a megadott időn belül, vagy nem megfelelő antibiotikummal kezdi az öngyógyítást. Továbbá az orvosilag felírt antibiotikumok is hatástalanok lehetnek, ilyenkor a tartós panaszok vizelettenyésztést és érzékenység alapú célzott terápiát igényelnek.

    Néhány esetben a fertőzést nem baktériumok, hanem gombák okozhatják, de bakteriálisan felülfertőződhet. Ebben az esetben a tenyésztett baktériumok elpusztítása nem hoz gyógyulást, gyanú esetén további urológiai vizsgálat szükséges.

    Nőknél a hüvelyből származó makacs baktériumok is okozhatnak felszálló húgyúti gyulladást. Ilyenkor érdemes nőgyógyászati ​​vizsgálatra menni, ha gyógyíthatatlan húgyúti gyulladással szembesülünk, és nőgyógyászati ​​okra gyanakszunk.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!