2022. augusztus 16. kedd
More

  Nem rákkeltő a mobil, a kávé, a mellimplantátum

  Kicsi a valószínűsége, hogy a kávéivás, a mobiltelefon vagy a mellimplantátum rákot okozna – állítja új, kockázatokat rangsoroló módszere eredményeinek alapján Bernard Stewart ausztrál rákspecialista.

  A rákkockázat-értékelés ugyanakkor megerősíti, hogy a dohányzás, az alkohol és a sok napozás élen jár a rákhoz vezető kockázati tényezők között. Szükségtelennek minősíti azonban az aggodalmat a kávé, a mobiltelefon mellett a dezodorok, mellimplantátumok és a fluoridos ivóvíz kapcsán.

  Stewart, a University of New South Wales kutatója öt kategóriát állított fel a bizonyítottól, valószínűtől, a bizonyítás alatt állón át az ismeretlenig, vagy valószínűtlenig.

  “Eszközünk segít annak megállapításában, hogy a kockázat magas, mondjuk a dohányzásnál, vagy kicsi az esély, mint a dezodorok, vagy a mesterséges édesítőszerek használatánál” – közölte Stewart.

  A legnagyobb kockázatot az aktív és az egykori dohányosoknál találta a kutató, bár az utóbbiaknál némileg kisebb a veszély. Alkoholfogyasztással együtt különösen magas a dohányzók rákveszélyeztetettsége.

  A hosszú távú mobiltelefon-használat kockázatának megítélésére még nem áll rendelkezésre elegendő adat – tette hozzá Stewart.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!