2022. augusztus 16. kedd
More

  Hibák, amiket te is elkövethetsz a zuhany alatt – 4. rész

  A cikksorozat előző részei:

  A hidratálással addig várj, amíg teljesen meg nem száradsz a zuhanyzás után

  Charlotte Cho bőrgyógyász elmondta, hogy a zuhanyzás befejezése és a bőrápolás megkezdése között egy percet sem szabad elvesztegetni, mivel a nedves bőr nedvesen sokkal fogékonyabb a helyi hatóanyagok iránt. Továbbá kifejtette, hogy a hidratáló krémben lévő okkluzív anyagok valójában segíthetnek a bőrön lévő víz elzárásában.

  Tehát igen, a bőr teljes letörölgetése előtt kend be magad a kedvenc testápolóddal. Dr. Joshua Zeichner, a Mount Sinai Kórház kozmetikai és klinikai kutatási igazgatója megerősítette ezt, és elmondta: “Tanulmányok kimutatták, hogy a hidratáló krém alkalmazása közvetlenül fürdés után nagyobb hidratáltságot eredményez a bőrön, mint a késleltetett hidratálás”. És bár kell némi sürgető érzés, nem kell pánikba esned – akkor is alkalmazd, amikor még csuromvizes vagy. “Biztos vagyok benne, hogy akár egy percen belül is elérhető a nagyfokú beszívódás” – magyarázta a szakértő.

  Minden zuhanyzás után ugyanazt a törölközőt használod újra és újra

  Nagyszerű, hogy a túlzott mosás kiküszöbölésével próbálsz környezettudatosabb lenni, de lehet, hogy jobb módot kellene találnod arra, hogy csökkentsd a szén-dioxid-kibocsátásodat. Ugyanazt a törölközőt újra és újra és újra használni valójában nagyon nem jó.

  Alok Vij bőrgyógyász a Cleveland Clinic oldalán megjelent cikkében elárulta: “Minél tovább maradnak nedvesek a törölközők, annál tovább maradnak életben és maradnak aktívak az élesztőgombák, baktériumok, penészgombák és vírusok. Ezek okozhatják a körömgomba, a lábgomba, a zsokéviszketés és a szemölcsök kitörését, illetve e bőrbetegségek terjedését”. Továbbá kifejtette, hogy a piszkos törölközők súlyosbíthatják az atópiás dermatitiszt vagy az ekcémát is.

  Ajánló   Így kell az ekcémát megelőzni!

  Tehát hány használat a túl sok? Dr. Vij azt javasolja, hogy a törölközőmosások között ne teljen el egy hétnél hosszabb idő. A legfontosabb lépés, hogy azonnal felakasszuk száradni. Ha csomóba dobtad a földre, mosd ki, mielőtt újra használnád. És ha beteg vagy? Ne használd újra a törülköződet; előbb mosd ki, vagy használj újat.

  Túl sokáig használod a szivacsot

  Tudod, mi még undorítóbb, mint a nedves, újrahasznált törülköző? A fürdőszobai szivacs.  A Cleveland Clinic bőrgyógyásza, Melissa Piliang szerint a luffa kissé zavaró. “Nedves környezetben használjuk őket, és a zuhanyzóba akasztjuk őket, ami szintén nedves környezet” – magyarázta. “Soha nem száradnak ki teljesen, így a luffa gyönyörű táptalaja a baktériumoknak”. Azért még ne dobd ki a kedvenc testradírszivacsodat. Amíg megtisztítod, megszárítod és rendszeresen cseréled, addig nem lesz semmi bajod.

  “Ha természetes szivacsod van, három-négy hetente cseréld ki. Ha műanyag szivacsod van, az akár két hónapig is kitarthat” – árulta el Dr. Piliang. Ugyanakkor figyelmeztetett: “Ha azt veszed észre, hogy penészesedés alakul ki a luffán vagy penészes vagy dohos szagot áraszt – ez annak a jele, hogy meg kell szabadulnod tőle”. Még egy tippet adott: Soha ne használd a szivacsot az arcodon vagy a nemi szerveden, mivel a bőr túlságosan érzékeny ezeken a helyeken.

  Soha nem tisztítod a zuhanyrózsádat vagy a zuhanyfüggönyt

  Tehát tisztálkodsz, és mosod a törölközőidet és a szivacsot. Ellenőrzöd és ellenőrzöd. De mi a helyzet a zuhanyfüggönyöddel és a zuhanyfejjel? Ezeknek a gyakran elhanyagolt tárgyaknak nagy szükségük lehet egy fertőtlenítő súrolásra.

  Egy 2018-as tanulmány megerősítette, hogy valóban rengeteg “mikobaktérium” lapul a zuhanyrózsán. Míg sok ilyen baktérium ártalmatlan, mások potenciálisan fertőzést okozhatnak. Ezért fontos, hogy időről időre megtisztítsd a zuhanyfejet. A Molly Maid szakértői elmondták a Real Simple-nek, hogy a zuhanyfej több órára fehér ecetes oldatba áztatása, majd fogkefével történő polírozása és a forró víz elegendő lehet. És ami a csúnya szövet zuhanyfüggönyt illeti? A takarítás profijai szerint azt is bedobhatod a szennyesbe egy adag törölközővel együtt.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!