2024. április 26. péntek
More

    Fáradtság menstruációkor? Emiatt lehet!

    Őszintén szólva, maga a létezés fárasztó (főleg ilyenkor…). De ha különösen fáradt vagy a menstruáció hetében, akkor arra gondolhatsz, hogy ennek valódi tudományos okai vannak. Vagyis több ok. Mert a görcsöléseden, fejfájásodon és esetleg puffadásodon kívül még egy rakás tudományos dolog is kimerítheti a tartalékaidat. Megmutattuk, mik ezek!

    Számos oka lehet annak, hogy különösen fáradtnak érezzük magunkat menstruációkor. Az egyik legelterjedtebb a premenstruációs szindróma (PMS), amely nevével ellentétben menstruáció közben is tapasztalható. Amellett, hogy a piros betűs napokon feszültnek és depressziósnak érezzük magunkat, a kimerültséget és a fáradtságot is fokozottan tapasztalhatjuk. A kutatások kimutatták, hogy a PMS-t az ösztrogén és a szerotonin hormonszintjének csökkenése okozza, amelyek kettős negatív hatással vannak a hangulati ingadozásokra és az energiaszint változásaira.

    A szakértők azt is hozzáteszik, hogy a menstruációs fáradtságot vashiány és a vérveszteség okozta vérszegénység okozhatja – ezért ha a vérzésed általában erős, beszélj orvosoddal.

    Az evés fáradtsághoz is vezethet, mivel a kényelmes ételek gyakran csökkentik a vércukorszintet, és azonnal petyhüdtté tesznek. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy legközelebb hagyd ki a csokoládét, és próbálj olyan ételeket választani, amelyek energiát adnak. Ilyen például a zab, a vörös hús, a bogyós gyümölcsök (amelyek többsége magas antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban) és az avokádó (egészséges zsírokban, rostokban, magnéziumban, káliumban, valamint E- és B6-vitaminban gazdag, amelyek segítik a hormonok egyensúlyát).

    Ha vannak okok, amelyek menstruációs fáradtságot okozhatnak, az rossz alvás. Azok, akik PMS és menstruációs tüneteket tapasztalnak, gyakran számolnak be alvászavarról. Ennek oka lehet a hasi görcsök vagy fejfájás okozta fájdalom, vagy fokozott fáradtság, esetleg álmatlanság. Ha hangulati rendellenességeid vannak, hajlamosabb lehetsz a fáradtságra, álmatlanságra és letargiára, sőt rémálmokra is a cirkadián ritmuszavara miatt. Ezenkívül a policisztás petefészek szindrómával (PCOS) diagnosztizáltak kevésbé valószínű, hogy jól alszanak, amikor ezt tapasztalják, mivel légzési nehézségeik lehetnek alvási apnoe vagy horkolás miatt. Az ilyen problémákkal küzdők jobb, ha felkeresnek egy alvásszakértőt.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!