2024. április 24. szerda
More

    Félreértett flavonoidok

    Amerikai kutatók szerint a vörösborban és a csokoládéban lévő flavonoidok szerepét eddig félreértették, a növényi anyagok hatása valójában nem az, hogy antioxidánsként működnek.

    Balz Frei, az oregoni egyetem kutatócsoportjának vezetője úgy véli: a flavonoidok laboratóriumi körülmények között hatástalanítják az agresszív szabadgyököket, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek, az emberi testben azonban elveszítik ezen képességüket – idézte a wissenschaft.de című német tudományios hírportál az amerikai szaksajtóban prublikált tanulmányt.

    Frei szerint a flavonoidok a szervezetben azért veszítik el az agresszív szabadgyökök hatástalanítására irányuló képességüket, mert a szervezetbe kerülve nagyon gyorsan megváltozik a kémiai összetételük.

    A kutatók úgy vélik: a zöldségben és gyümölcsben található flavonoidok ettől függetlenül egészségesek, de másként működnek, mint ahogy eddig feltételezték. A test ezeket idegen anyagként azonosítja, aktivizálja az immunrendszert, és ez gondoskodik arról, hogy a káros anyagok és a sérült sejtek eltűnjenek.

    A növényi flavonoidok szerepéről és hatásáról az elmúlt több, mint ötven évben rendszeresen jelentek meg összefoglaló tanulmányok, de az emberi szervezetre gyakorolt hatásuk és jelentőségük még ma sem teljesen tisztázott.

    Különböző források egyetértenek abban, hogy a flavonoidok az élelmiszerek nem tápanyag komponensei, vagyis nem jelentenek tápértéket az emberi szervezet számára.

    A magyar dietetikusok szaklapja, az Új Diéta szerint Szent-Györgyi Albert és munkatársai már 1936-ban kimutatták, hogy a citrusfélékből származó két flavonoid (rutin, naringenin) csökkenti a kapillárisok törékenységét. Ezért a flavonoidokat P-vitaminnak nevezte el, illetve C 2 -vitaminnak, mivel számos flavonoid képes a C-vitamint stabilizálni. Később a flavonoidok vitamin jellegéről szóló elmélet megdőlt, és az 1950-es években mindkét elnevezést elvetették.

    Az 1970-es években felfedezték, hogy a növényekben az egyik leggyakrabban előforduló flavonoid, a kvercetin bizonyos körülmények között mutagén hatású, ezért nagy figyelem irányult a flavonoidok lehetséges rákkeltő hatására, amelyet később nem sikerült egyértelműen bizonyítani.

    Napjainkban a legtöbb kutatócsoport a flavonoidok antioxidáns, rákellenes és gyulladáscsökkentő, egészségvédő hatását helyezte előtérbe.

    Az amerikai kutatók végkövetkeztetése szerint a flavonoidok mérsékelt fogyasztása összességében optimális lehet az emberi szervezet számára, de a túlzott fogyasztás nem ajánlott – idézte a wissenschaft.de hírportál.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!