2023. március 23. csütörtök
More

  Ha sokszor fáj a fejed, ezeket jobb, ha tudod

  A fejfájás csillapítása napi feladat, hiszen kevesen vannak, akiknek nem fáj időnként a feje. Mint minden fájdalom, a fejfájás csillapításának első számú prioritása az ok azonosítása és megszüntetése. A fejfájás típusainak számos oka lehet, és ennek megfelelően kell kezelni őket.

  A fejfájás enyhítésének első lépése az, hogy kitaláljuk, mi okozza azt. A fejfájás vizsgálatakor a szakember részletesen megkérdezi a kórelőzményét és a tüneteit. Mikor történik, mitől rosszabbodik, mitől gyengül, mitől múlik el, milyen egyéb tünetei vannak – fontos, hogy körbejárjuk és pontosan meghatározzuk a fejfájás kezelésének módját. Ezt követően a fejfájás vizsgálata fizikális neurológiai és orvosi vizsgálattal folytatódik.

  A fejfájás enyhítése más területek szakértői vizsgálatát igényelheti. Ilyen a neurológia, reumatológia, ortopédia, fül-orr-gégészet, belgyógyászat.

  A fejfájás típusától függően alapvető különbséget kell tenni az elsődleges és a másodlagos (tünetekkel járó) fejfájás között.

  Az elsődleges fejfájás általában serdülőkorban kezdődik, és külön rendellenességnek számít. Az elsődleges fejfájás leggyakoribb típusai a migrén, a tenziós fejfájás és a cluster fejfájás.

  Migrén

  A migrén a magyar lakosság 10 százalékát érinti. A tünetek megjelenése nagyon változatos lehet: a rohamok időtartama 4 órától 72 óráig terjedhet, de vannak olyanok, akiknél évente csak néhány alkalommal, másoknál heti egynél többször is előfordulhatnak. A roham során a fejfájás lehet egyoldalú, lüktető, hányingerrel és hányással járó, valamint a külvilággal szembeni túlérzékenység is előfordulhat. A migrén alatt a fizikai aktivitás csak fokozza a fájdalmat.

  A migrénesek egynegyedénél a fejfájás roham úgynevezett “aura” érzéssel kezdődik, általában vizuális élmény formájában: a páciens izzó pontokat, csillagvonalakat, szaggatott vonalakat lát. Más esetekben fordítva, az orr és a látás elvesztése görcsrohamokhoz vezethet. Ez az “aura” mindig fokozatosan fejlődik és tűnik el, általában 10-20 percig tart. A tüneteket néha szédülés kísérheti.

  Nőknél a migrén gyakorisága a hormonális változásoktól függően jelentősen változhat. Vannak, akiknél a migrénes roham a menstruációhoz kapcsolódik: a terhesség alatt szüneteltethető, de a hormonális fogamzásgátlók is aktiválhatják. A migrénes fejfájás általában a menopauza kezdetével elmúlik.

  Tenziós fejfájás

  Kialakulásában döntő szerepet játszik a túlhajszolt életmód, a stressz jelenléte és a negatív pszichológiai tényezők, ezért a tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájástípus ma. Nevével ellentétben nem kötődik magas vérnyomáshoz. A tünetek általában szimmetrikus fájdalom a nyak hátsó részén vagy a homlokon. Általában tompa, nyomasztó vagy feszült, közepes intenzitású fejfájással. A tenziós fejfájás néhány perctől több napig tarthat, és sok esetben általában a váll- és a tarkóizmok tartós összehúzódása miatti stressz következménye.

  Ez a fajta fejfájás sokkal kevésbé gyakori, mint a migrén. A rohamok leggyakrabban férfiaknál fordulnak elő, naponta többször is előfordulhatnak, negyedórától néhány óráig tarthatnak. Gyakran időszakosan jelentkezik, és a tünetek rendszeresen néhány héttől két hónapig tarthatnak, ezután a betegek hosszú évekig tünetmentesek lehetnek.

  Cluster fejfájás

  A cluster fejfájás általában az egyik szem körül jelentkezik, de ugyanazon szem körül: extrém, időszakos, erős fájdalomként nyilvánul meg. A szem könnyezése, a szemhéj beszűkülése, azonos oldali orrfolyás és orrdugulás, kipirult bőr és izzadás is előfordulhat. A roham alatti alkoholfogyasztás tovább fokozhatja a cluster fejfájás súlyosságát, ezért ajánlott az alkohol teljes mellőzése.

  Hogyan csillapítsd?

  A fejfájás csillapításánál fontos a fájdalom pontos típusának és súlyosságának meghatározása, hiszen az okot lehetőség szerint meg kell szüntetni. Sok esetben elegendő a fejfájás kezelése fizikoterápiával és életmódváltással. A masszázzsal enyhíthetők a nyak- és vállizmok görcsei, éppúgy, mint az akupunktúra és az akupresszúra a fejfájás kezelésére.

  A fejfájás csillapítása a kiváltó ok megszüntetése mellett szerves része a tünetek csökkentésének gyógyszeres kezelésen keresztül, de a pontos módszer meghatározása a szakember feladata. Hosszú távon a gyógyszer folyamatos alkalmazása ronthatja a tünetek súlyosságát és gyakoriságát, mert nem az okot, hanem csak tünetet kezel.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!