2023. június 7. szerda
More

  Hogyan védjem a szemem?

  A szem a legfontosabb szervünk, hiszen nem csak az alakokat, színeket és a mélységet látjuk vele, hanem a fényeket is érzékeli, ami a test belső óráját működteti. Nagyon sérülékeny részünk, így nem árt, ha gondoskodunk a védelméről.

  A napsugárzásnak fontos szerepe van az életünkben, azonban az UV (ultraibolya) sugárzás sérüléseket tehet benne, tartós károkat okozhat. A nap sugarai azonban nem csak a verőfényes napokon okozhatnak gondot, hanem a felhősebbeken és a havas tájakról visszaverődve is.

  Az UV-sugárzástól védelemmel ellátott napszemüveggel, széles karimájú kalappal és árnyékba vonulással védekezhetsz, valamint sosem szabad belenézni a napba.

  A szemfáradás szintén kockázati tényező a látás romlásában, amit mi magunk idézhetünk elő, ha túlerőltetjük a szemünket. Sokszor van, hogy ezek a károk nem visszafordíthatóak, így meg kell előznünk a bajt.

  Számítógépes munkavégzés során két óránként legyél távol a géptől és 20 percenként pihentesd a szemeid. Jó fényviszonyok mellett dolgozz, mert a gyengébb fényben a szemet jobban erőlteted, ami a szem fáradásához vezet. Gyakori pislogással a nedvesítést segíted elő a szemgolyódban, a szemszárazság ezzel elkerülhető. A szemüveg vagy kontaktlencse használata, valamint a jó levegőminőség szintén sokat segít a szem állapotának megóvásában.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!