2024. április 23. kedd
More

    10+1 tény a dióról

    Egyik legértékesebb gyümölcsünk a dió, a gyümölcs legfontosabb része a diómag, de a héját is felhasználják, maga a diószem pedig befőttnek szeretjük. Sokoldalú gyümölcsünk.

    1. Vitaminok

    A dió A- és E-vitaminban gazdag, emellett számos B-vitamint is tartalmaz, például tiamint, amelyek védik az idegeket és az izmokat, valamint elősegítik a növekedést. A diófa levelei friss C-vitaminban gazdagok, és gyógyászati ​​célra is használják. Használható teaként, és ajánlott bőrproblémák (akne, pikkelysömör) esetén is.

    2. Rostok és ásványi anyagok

    Magas mennyiségben tartalmaz magnéziumot és káliumot, van benne fluor, ami csontképző, valamint mangán és réz, amelyek segítik a vérképzést. A szelén jó hatással van a szívinfarktusra, nem beszélve immunerősítő hatásáról. A dióban gazdag diéták nagyszerűek a felépülő betegek számára.

    3. Omega-3

    A magvakban található többszörösen telítetlen zsírok, mint az omega-3 zsírsavak, amik jótékony hatással vannak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, és segítik a vérerek állapotának javítását.

    4. Koncentráció

    A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést és javítja a koncentrációt.

    5. Hízlal?

    Az igaz, hogy a dió fogyasztása előnyös a benne található omega-3 zsírsavak miatt, azonban magas kalóriatartalma miatt korlátoznunk kell a bevitelét. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, ami nagyjából 10 dkg tábla csokoládénak felel meg – figyelmeztet Györki Niké dietetikus, aki a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnökségi tagja. A rost (zöldség, korpa) a legnagyobb segítő a koleszterinszint csökkentésében.

    6. Gyomorproblémákra is ajánlott

    A diólevél cseranyagban nagyon gazdag, a tea gyomorhurut és hasmenés esetén hatásos. Magát a diót a népi gyógyászatban is használják vérszegénység és sápadtság kezelésére. Emésztési problémákra különösen jó a dióhéjjal készült tea. Ha azonban komolyabb probléma merül fel, fordulj orvoshoz.

    7. Emlőrák ellen

    Az American Cancer Society (AACR) ülésén arról számoltak be, hogy a dió jelentősen csökkenti a mellrák előfordulását, a daganatos mirigyek számát és a daganat méretét. A Marshall Egyetem kutatói egerekkel végzett kísérleteik során megerősítették ezt a hipotézist.

    8. Vérszegénység

    Az értékes dióolaj jó a vérszegénység és a sápadtság ellen.

    9. Hajhullás

    A tea készítéséhez használt diólevél segíthet megállítani az intenzív hajhullást, így erősíti a hajhagymákat és a népi gyógyászatban is ismert baktériumölő tulajdonságairól. Komolyabb problémák esetén szakorvosi konzultáció javasolt.

    Mi áll a hajhullás hátterében?

    10. Prosztatarák

    A dió jótékony hatása a prosztatára azon alapulhat, hogy képes lebontani az inzulinszerű növekedési faktornak (IGF-1) nevezett fehérjét. E fehérje magas szintje a vérben a prosztatarák fokozott kockázatát jelzi.

    10+1. Ételallergia

    Valódi ételallergia esetén az immunrendszer úgy gondolja, hogy bizonyos élelmiszerek bizonyos összetevői „hibásak”, és védekezik ellenük. Ezzel szemben előfordulhat, hogy E-típusú antitestek (IgE) képződnek, de előfordulhat az is, hogy az antitesteket nem termelő immunsejtek nem működnek megfelelően. Amikor az IgE antitestek érintkezésbe kerülnek egy allergénnel, ahhoz kötődnek, és ez a komplex kiváltja a hisztamin felszabadulását más immunsejtekből (hízósejtekből). A dióféléken kívül allergiás lehetsz más olajos magvakra, például a kesudióra és a földimogyoróra.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!