Kávékivonattal sikerült meggátolni a kellemetlen szájszagot okozó baktériumok szaporodását – közölte izraeli kutatók eredményét a LiveScience című amerikai tudományos portál (www.livescience.com).
„Mindenki azt gondolja, hogy a kávé rossz leheletet okoz, ami gyakran igaz, mert dehidratáló hatása van a szájban, és különösen tejjel együtt kellemetlen szagú anyagokká erjedhet” – mondta el Mel Rosenberg, a tel-avivi egyetem munkatársa.
Ez azonban nem mindig van így.
Rosenberg kutatócsoportja a kávé hatását vizsgálta a nyálban lévő baktériumtermelődésre. Ennek során olyan összetevőket találtak a kávéban, amelyek megakadályozták a rossz lehelet kialakulását.
A kutatók most izolálni szeretnék a baktériumgátló molekulát, hogy a kávé antibakteriális tulajdonságait minél jobban felhasználhassák. Rosenberg úgy véli, felfedezésük a szájöblítők, cukorkák és rágók teljesen új fajtájához vezethet.
Forrás: MTI