Az infarktus miatt kórházba kerülő betegek közül gyorsabban és jobb eséllyel hazamehetnek azok, akik rendszeresen és gyakran isznak kávét, mint azok, akik általában nem kávéznak. A kávéfogyasztás hívei számára kellemes hírt a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Heart Journal közölte.
A kávéivást, különösen a szenvedélyes és rendszeres kávéfogyasztást a szív- és érbetegségek szempontjából régebbi adatok alapján az orvosi közvélemény nem helyeselte. A gyógyszertani szakirodalom szerint a koffein emeli a vérnyomást, gyorsítja a szívműködést, növeli a sztresszhormonok termelődését.
Állatkísérletek alapján ez kétségtelenül igaz, de azt a korábbi föltételezést, hogy ennek következtében a sok kávét ivó emberek gyakrabban kapnának szívinfarktust vagy szélütést, a tények nem igazolták. A kávéban vagy a forró csokoládéban lévő koffein mennyisége még naponta többszöri fogyasztás esetén sem olyan sok, hogy felnőtt emberben mérhető, kedvezőtlen hatást fejtene ki.
Az utóbbi években a megfelelően ellenőrzött vizsgálatok ismételten az ellenkezőjét bizonyították. Nők esetén a napi négy-öt kávé rendszeres megivása egyértelműen csökkenti az agyi katasztrófa kockázatát. A férfiaknál ezt a kedvező hatást nem sikerült igazolni, de a kávézásnak hátránya a férfiak körében sem volt.
Stockholmban 1992-1994 között végeztek tudományos megfigyeléseket a szívinfarktus miatt kórházba kerülő embereken. Ebben az időszakban 1369 személyt vittek be a szívgyógyászati osztályok sürgősségi részlegére. A kórtörténetben valamennyiük életmódjának, táplálkozásának részletes adatait leírták, így ezt is, hogy az utolsó 12 hónapban rendszeresen ittak-e kávét és milyen gyakran.
A betegek sorsát, egészségének alakulását egy évtizeden keresztül szorosan követték és most összesítették a vizsgálatok eredményeit. A résztvevőket aszerint csoportosították, hogy naponta átlagosan egy csésze kávénál kevesebbet fogyasztottak, 1-3 csészényit ittak, illetve kávéfogyasztásuk 3-5, 5-7, sőt 7 csészénél is több volt.
A szívinfarktus okozta halálozás lényegesen nagyobb volt azok között, akik nem ittak kávét, azokhoz képest, akik kávéztak. A kávékedvelők körében a túlélés esélye a naponta elfogyasztott kávéitallal arányosan nőtt, de a napi hét kávénál is többet ivók életkilátásai már romlottak.
Forrás: MTI