2023. június 7. szerda
More

  Arcpirulással járó kimelegedés evés után: mi okozza?

  Borok, pezsgő, sajtok, diós sütemény és csokoládé – csak néhány azok közül az ételek közül, amelyek sok hisztamint tartalmaznak. Ha a szervezetünk ezt nem tudja megfelelően lebontani, akkor nagyon sokféle tünetünk jelentkezhet, ezek egyike az étkezések során jelentkező arcpirulás és kimelegedés.

  A hisztamin intolerancia kezeléséről dr. Sárdi Krisztina gasztroenterológust, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük.

  Az arcpirulás és kimelegedés okainak bonyolult felderítése

  A hisztamin intolerancia annyira szerteágazó tüneteket okozhat, hogy az érintettek gyakran több szakrendelést is végig járnak, mire a problémájukra fény derül.

  Arcpirulás és kimelegedés miatti, klimax-szerű panaszaikkal – a hisztamin intolerancia fájdalmas, erős menstruációs görcsöket is okozhat – nőgyógyászhoz fordulnak.

  Ha orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás is jelentkezik, akkor fül-orr-gégészhez, esetleg allergológushoz.

  Alacsony vérnyomás, szapora szívverés miatt kardiológiai problémára gondolnak.

  A diéta minden esetben személyre szabott, egyéni tolerancia függvénye, hogy bizonyos élelmiszereket teljesen ki kell zárni vagy elég a fogyasztását csökkenteni. Ha mégsem akarunk lemondani bizonyos ételekről, alkalmanként DAO enzim tartalmú tablettát az étkezések előtt bevéve, megelőzhetjük a kellemetlen panaszok kialakulását.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!