2023. április 1. szombat
More

  A friss vagy a konzerv gyümölcsök és zöldségek a jobbak?

  A Covid óta igyekszünk elkerülni a gyakori vásárlást, így felmerül a kérdés, hogy mit érdemes venni: friss, fagyasztott vagy konzerv zöldséget, gyümölcsöt? Úgy tűnik, hogy az utóbbi két lehetőség kevésbé tápláló, mint a friss termékek, de ez nem mindig van így.

  Ezzel együtt azt is érdemes megjegyezni, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök akkor a legtáplálóbbak, ha még nem szedik őket le, mert fákról, cserjékről és más helyekről szerzik be tápanyagaikat. Ezért a friss termékek hosszú ideig tartó kamrában való tárolása csökkenti a tápértékét.

  Egyes tápanyagok, mint például a C-vitamin, különösen érzékenyek az oxigénre és a fényre. Diane Barrett kutató megállapította, hogy a spenót szobahőmérsékleten egy héten belül elveszíti C-vitamin-tartalmát, miközben hűtve 25 százaléka megmarad. Ezzel szemben a sárgarépa csak 27 százalékot veszített ugyanennyi idő alatt szobahőmérsékleten.

  Kutatásai szerint minden zöldség és gyümölcs jobban megőrzi C-vitamin tartalmát hűvös helyen tárolva. Ennek az az oka, hogy a hideg lelassítja az oxidációt, így a termék tárolás közben nem barnul meg.

  A gyorsfagyasztás viszonylag új technológia, és a kulcs a sebesség. Például a zöldborsó 2 órán belül lefagyasztható, így friss marad. Ezt súlyosbítja, hogy az élelmiszereket fagyasztás előtt hőkezelik, hogy megakadályozzanak bizonyos kémiai folyamatokat.

  A fagyasztás hőkezelése a konzerválás folyamata is. Minél magasabb a hőmérséklet, annál alacsonyabb a termék tápanyagtartalma. Ugyanakkor Barrett megfigyelte, hogy ez különösen igaz a vízben oldódó vitaminokra, a zsírban oldódó vitaminok pedig ellenállóbbak. Ez a helyzet a konzerv répa esetében is, ami A- és E-vitaminban gazdag.

  A változatos étkezéshez érdemes friss, fagyasztott és konzerv termékeket is választani és ezeket kombinálni. Például, ha naponta egyszer eszünk egy friss alapanyagokból készült salátát, és a többi étkezésünk a másik két kategóriából áll, akkor már nem kell aggódnunk az egészségünk miatt.

  Ha előre vásárolunk friss termékből, annak tápanyagtartalmának csökkenése elkerülhetetlen. Ennek ellenére a kutatók szerint nem szabad abbahagynunk az előre csomagolt zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, amelyek szintén tartalmaznak minden tápanyagot.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!