2024. március 29. péntek
More

    Mandula, a hosszú élet és a fogyás csodaszere

    A mandula az egészséges zsírok és tápanyagok gazdag forrása. Sokan nem szeretik, mert enyhén kesernyés íze van, de ha tudjuk, milyen egészséges, és milyen jót tesz ez a dióféle az egészségre, akkor elfojthatjuk ezt az ellenszenvet. Azt is megmutatjuk, miért érdemes rendszeresen enni.

    A mandula nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, amelyek növelik a jó koleszterin (HDL) szintjét, és csökkentik a rossz (LDL) koleszterin szintjét. Kiváló rost- és fehérjeforrás, valamint olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint az E-vitamin, szelén, cink, kalcium, magnézium, folsav és B-vitaminok.

    A mandula csökkenti a szívbetegségek kockázatát a koleszterinszint szabályozásával. Ez a hatás azonban nemcsak a szívet védő hatást érheti el, hanem rendszeres étkezés esetén a fogyásban is segíthet. A mandula csökkentheti az éhséget, mert sok telítő rostot tartalmaz, ezért nem érezzük annyira éhesnek magunkat.

    A mandula olyan tápanyagokban is gazdag, amelyek pozitív hatással vannak a szív egészségére. Ilyen például az E-vitamin, a réz, a mangán, a fitoszterolok és a telítetlen zsírsavak. 2-es típusú cukorbetegek is fogyaszthatják. A mandula rendszeres fogyasztása csökkenti az éhomi inzulinszintet és a vércukorszintet, így nagyon hasznos étrend lehet cukorbetegek számára – számolt be egy tanulmány.

    A mandula olyan tápanyagokat is tartalmaz, amelyek jótékony hatással vannak az agy egészségére. Ezek a tápanyagok az E-vitamin, a telítetlen zsírsavak, a folsav és az L-karnitin, amelyek neuroprotektív hatásukról ismertek. Tanulmányok kimutatták, hogy a mandula a memóriára is nagy hatással van.

    A mandula nagyon jótékony hatással van a bélrendszer egészségére is, mivel pozitívan módosíthatja a bél mikrobióma összetételét. Magas rosttartalma is hozzájárul ehhez a hatáshoz. Mindezek ismeretében mindenképpen érdemes mandulát is beiktatni étrendünkbe.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!