2024. március 29. péntek
More

    Idd ezt lefekvés előtt – segíthet átaludni az éjszakát

    Az egyik legnagyobb alvási problémám, hogy az éjszaka közepén ki kell mennem a mosdóba. Hajnali kettőkor vagy háromkor rémálomnak tűnik elhagyni az ágyam kényelmét, függetlenül attól, hogy milyen nagy szükségem van rá. De a megszakított pihenés napjai talán már mögöttem vannak, ha egy trükk, amiről most hallottam, beválik. Kiderült, hogy a tengeri sós víz fogyasztása – egy kevéssé ismert természetes gyógymód a jobb alvás érdekében – talán megóv attól, hogy a hajnali órákban meg kelljen tennem azt a késő esti túrát a folyosón.


    Ihatok sós vizet lefekvés előtt?

    Amikor lefekvés előtti italokra gondolunk, általában egy bögre tea vagy meleg tej jut eszünkbe. De a tengeri sós víz talán legyőzi ezeket a klasszikus elalvás előtti kortyokat. Hogy miért? Mert elektrolitoknak nevezett ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek felelősek azért, hogy a szervezetedben lévő folyadékok egyensúlyban maradjanak. Jonathan Steele elmondja a Preventionnek, hogy ha a folyadékháztartásod nincs egyensúlyban, a tested megpróbálja ezt korrigálni – gyakran éjféli fürdőszobai kiruccanásokkal.

    Hogyan segít a tengeri só hozzáadása az esti pohár vízhez abban, hogy a szervezet folyadékháztartása egyensúlyban maradjon? És nem éppen az ellenkezője annak, ha egy pohár vizet iszol, ha el akarod kerülni az éjszakai fürdőszobába járást?

    „A feldolgozatlan tengeri só segíti a víz bejutását minden sejtünkbe” – mondja. A tengeri sós víz fogyasztása segít a szervezetnek elkerülni a felesleges folyadékfelhalmozódást, ami az éjszaka minden órájában hirtelen késztetést eredményez.

    Ajánló   Jobb alvásminőség elérése? Ezekre törekedj!

    Mennyi tengeri sót tegyek az ivóvizembe?

    Ahogy a neve is sugallja, a tengeri só és a víz az egyetlen két összetevő, amire szükséged lesz ennek a lefekvés előtti italnak az elkészítéséhez. De vigyázz! Egy kis tengeri só nagyon sokáig elég. Steele azt ajánlja, hogy egy kis csipetnyit adj egy nyolc unciás pohár vízhez, és lefekvés előtt 30 perccel kortyold el, hogy a hólyagod ne ébredjen fel éjszaka.

    Bár ez egy kis mennyiség, mégis érdemes odafigyelni az általános sófogyasztásra. Az American Heart Association szerint az 50 év feletti nőknek törekedniük kell arra, hogy a sóbevitelük ne haladja meg a napi 1500 mg-ot, és ha a sóbevitel túl magas, akkor az éjszakai tengeri sós víz fogyasztása a szív gyors pumpálását okozhatja, ami megnehezíti az elalvást.

    Ajánló   A kevés alvás következményei

    Ha a tengeri sós víz fogyasztása a jobb alvás érdekében azt jelenti, hogy máshol kell kivennem a sót az étrendemből, hogy elérjen az álom, akkor megteszem. Nekem megéri a kompromisszumot. Nincs többé rémálomszerű hajnali 2 órai ébredés, köszönöm!

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!