2023. április 1. szombat
More

  Hizlalnak a kávécsodák

  A délutáni kávé, melynek feladata az lenne, hogy éberen tartson a nap hátralévő részében, elaltatja figyelmünket vonalaink iránt – derül ki a New York-i városháza felméréséből.

  A város kávézóláncainak kínálatát elemezték New York egészségügyi hivatalnokai: arra voltak kíváncsiak, hány kalóriát jelent napi koffeinadagunk beszerzése.

  Kiderült, hogy egy átlagos kávéval 63 kalóriát viszünk be, ám aki teljesen üresen kedveli a fekete nedűt, az csupán 10 kalóriát vesz magához.

  A mostanában egyre divatosabb kevert, ízesített kávécsodák azonban 239 kalóriát jelentenek átlagosan, sőt egy nagy adag kevert kávé elszopogatása az egyik láncnál 860 kalória bevitelével fenyegeti a betérőt. A fagylaltot, jeget, cukros tejszínt, mézet és más finomságokat tartalmazó kávék közelebb vannak a desszert, mint a klasszikus kávé fogalmához. A piackutatások szerint az amerikai felnőttek mintegy 20 százaléka legalább egy kevert kávéval feldobja magát naponta.

  A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az átlagos, 2000 kalóriás étrendnek igen jelentős hányadát magához veszi az, aki ezeket a kávékülönlegességeket kedveli.

  A felméréshez a mintavételt a város 115 kávézó- és éttermi láncánál ejtették meg, összesen 3000 próbavásárlás formájában. Az eredményt a Preventing Chronic Disease című online folyóiratban tettek közzé.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!