2024. április 26. péntek
More

    Kerti party: mire figyelj?

    Jön a nyár, itt az ideje az úszásnak, a bulinak, a barátokkal való pihenésnek és a hosszú grillpartiknak. A grillezést mindenki szereti, de ahhoz, hogy menjenek a dolgok, az ételeknek jónak kell lenniük, és a hangulatnak sem árt, így nem hátrány előre gondoskodni mindenről, hogy ne érjen meglepetés a bulin.

    A kerti grillezés fő célja, hogy összejöjjön a család, a baráti társaság, és mindenkit boldoggá tegyünk, beleértve a házigazdát is, így az előre tervezés, mint minden buliban, itt is a legfontosabb.

    Néhány nappal a buli előtt

    Tervezd meg a menüt! Írj listát az alapanyag mennyiségekről, beszerzésekről, felszerelésekről és az előkészítési folyamatról! Gondolja át, mikor, hol és mennyiért vásárolj. Vedd figyelembe vendégeid igényeit is. Hány gyerek lesz ott? Lesznek vegetáriánusok, vegánok? Mennyi bort fogtok inni? Ki fogyókúrázik? Desszert kell? Kezdd el a listák írását időben, és írd meg azokat, amik eszedbe jutnak. A buli előtt aztán pontról pontra nézd át a listát, hogy minden jól sikerüljön.

    Élelmiszer mennyisége

    A legtöbb házigazda számára állandó előny, hogy a vendégek nem esznek túl sokat, ezért hajlamosak vagyunk túlgondolni a mennyiségeket. Többféle hús, köret, saláta van egy BBQ-partin, ezért soha ne számoljunk egy egész adagnak, hanem nézzük az összképet, az ételek teljes mennyiségét, és osszuk el a vendégek számával.

    Kb. 200 gramm a húsból minden vendégre, nem baj, ha többet eszel, de ne gondold, hogy mindenki megeszik egy darab csirkét, egy darab tarját, egy darab steaket, különféle grillkolbászokat, és egy hamburgert, mert nem fognak.

    Köretek

    A hús mellett gyakran készítünk sokféle köretet is, krumplit, hagymát, padlizsánt, cukkinit, laposkenyéreket, de mivel sokféle saláta is van, elég kis mennyiség mindenből.

    Riasztószerek

    Nincs annál rosszabb, mint amikor egy egyébként tökéletes bulit tönkretesznek a vérszívó bogarak. Szerezz be a vendégeidnek néhány üveg riasztót, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés az alkonyatkor!

    Zene

    Minden partira kell zene, és szerencsére mindenkinek van már hordozható hangszórója. Győződj meg arról, hogy megfelelően fel vannak töltve, de csak annyi zenét játsz le és olyan hangerővel, hogy az ne legyen mások számára sok vagy zavaró.

    Grill

    Közepes grillen akár 20 fős társaságnak is mindent megsüthetünk, de a sütés nagyon sok időt vesz igénybe, ezért nagyobb társaságok számára vegyél egy nagyobb grillsütőt vagy több kisebb méretűt. Mindig ellenőrizd a buli előtt, hogy van-e elegendő gáz, faszén vagy brikett, és nincs-e benne gyúlékony kocka vagy folyadék. Érdemes pár ezer forintért villanykéményt venni, mert így sokkal könnyebb lesz tüzet rakni. A tüzet még időben gyújtsuk meg, mert parázson a legjobb az étel, soha nem a még égő faszénen.

    Felszerelés

    Tűzálló grillező felszerelés, húsfogó, fogó és spatula kell bőven, mert kis műanyag villával nem lehet megforgatni a húst! Aki a sütő mellett áll, annak nem árt egy kötény és egy kesztyű, de némi alufólia, néhány vágódeszka, papírtörlő, éles kés is szükséges. Biztosíts megfelelő számú szemeteszsákot is. Nem árt kötéssel, gyógyszeres kezeléssel kezelni az égési sérüléseket szükség esetén.

    Italok

    Egy hideg ital fontos, és még a kerti-partik sem a hatalmas elhajlásokról szólnak. Szerezz be néhány hűtőtáskát jégkockával, elegendő hideg sört, bort, üdítőt a gyerekeknek, esetleg házi limonádét, szörpöt vagy jeges teát. Győződj meg róla, hogy van sör- és bordugóhúzód. Vegyél sok vizet, savasat és menteset is, fogj egy zacskó jeget, hidd el, elfogy majd.

    Nasik

    Ritkán jönnek a vendégek teli hassal a kerti partikra, így egy kis ropogtatnivalót tálalhatunk nekik, legyen szó sós snack-ről vagy zöldséges mártogatósról. A padlizsánkrémes, humuszos vagy kéksajtos mártogatós mindig nagy siker. Azonban ne túlozd el a nasik mennyiségét, mert az nem a vendégek kedvére való.

    Saláta

    Egy forró nap kerti partijára érdemes olyan salátát készíteni, ami jól bírja a meleget, és kicsit „ellenállóbb” zöldségekből áll, ami 20 perc alatt sem esik össze. A káposztasaláta vagy más káposztaféle ilyenkor mindig remek megoldás, de egy retró kukoricasaláta, tésztasaláta, vagy bármilyen más burgonyasaláta is telitalálat lesz a vendégek körében! A vékony levelű zöldségsaláta ilyenkor nem túl praktikus, ha görög salátát vagy hasonló salátaöntetet készítünk, akkor csak az utolsó pillanatban tegyük rá a szószt, mert ki fog száradni a só miatt.

    Öntetek

    Ha nem akarsz vesződni, a mustár, a ketchup, a majonéz és a BBQ szószok is jók, de ha kreatívabb vagy, készíts házi burger szószt, tzatzikit, csípős joghurtot, tejfölös vagy majonézes szószokat.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!