2024. április 25. csütörtök
More

    Nem kávé okozza a szívelégtelenséget

    Korábbi aggodalmakkal ellentétben a kávézás nem fokozza a szívelégtelenség kockázatát – az eszpresszót kedvelők számára megnyugtató hírt a szívgyógyászat egyik vezető folyóirata, az American Heart Journal közölte.

    A kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein különleges tulajdonságait nem csak a forró feketét szívesen fogyasztók, hanem az orvosok, a gyógyszerkutatók is régóta tanulmányozzák. Népszerűségét elsősorban az idegrendszer kedvező befolyásolása magyarázza: frissít, gyorsítja a gondolkodást, csökkenti a fáradtságérzést.

    Azt is kimutatták azonban, hogy a koffein emeli a vérnyomást, és gyorsítja a szívműködést. Ez lehet jó akkor, ha valakinek kellemetlenül alacsony a vérnyomása, de az emberek többsége gyakrabban az ellenkezővel küszködik. A szaporább pulzus sem szerencsés változás, ezért az orvosok is óvatosságra intették betegeiket a kávézással kapcsolatban.

    Az utóbbi, szívműködésre vonatkozó hatás miatt azzal is vádolták a koffeint és a gyakori kávézást, hogy szerepet játszhatnak az idős korban mind gyakoribb szívelégtelenség kialakulásában, az emiatt történő, rendszeres kórházi felvételekben.

    Emily Levitan és munkatársai egy átfogó svédországi vizsgálat részeként azt elemezték, hogy 37 315 férfi kilenc esztendei megfigyelése során sűrűbben fordult-e elő a szívelégtelenség megjelenése, esetleges romlása azoknál, aki naponta rendszeresen kávéztak.

    A vizsgálat résztvevőinek a megfigyelés kezdetén semmiféle koszorúér-betegségre utaló tünete vagy cukorbetegsége nem volt. A kutatók statisztikai elemzése arra vonatkozott, hogy a panaszmentes, egészségesnek nyilvánított emberek közül hány esetben vált szükségessé a kórházi felvétel szívelégtelenség jelentkezése miatt.

    A tanulmányt végző doktorok adatai szerint a kávéivás gyakorisága és a szívelégtelenség bekövetkezése között nem volt összefüggés. Ez még akkor is igaz, ha a kávézók között voltak, akik napi öt csészénél is többet fogyasztottak a zamatos italból.

    Ez a vizsgálat is arra utal, hogy azok az orvosi elképzelések, amelyek alapján az embereket óvatosságra intették, ha beültek a cukrászdába kávézni, erősen eltúlzottak. Valójában az utóbbi egy évben három nagy tanulmány is azt igazolta, hogy a rendszeres, gyakori kávézás a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából kifejezetten védő hatású.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!