2024. április 26. péntek
More

    Miért hízom, mikor fogynom kellene?

    Gondoltál már arra, hogy ha a fogyókúra valóban működne, mindannyian sokat fogynánk? Mellesleg a fogyókúra köré épített ipar már rég összeomlott volna. Hogyan tud táplálkozási szakértők, pszichológusok, dietetikusok hada olyan étrendet kialakítani, amely jobb, mint egy jó diéta, mégsem fogyunk le? Vagy, ha sikerül 5-10 kilót leadnunk, aztán elég gyorsan vissza is szerezzük.

    Súlyunkat elsősorban az határozza meg, hogy mennyit eszünk és mennyi kalóriát égetünk el. Az agy éhségjelzéseket küld, és ez a háttérben működik, még akkor is, ha nincs szükségünk valódi energiabevitelre. Túl akar élni, tehát ha lefogyunk tíz kilót, akkor villogni kezd a kis vészjelző lámpája, hogy most éhezünk, így egy csapásra vissza kell kapnunk az elveszett kilókat! Tehát folyamatos harc folyik az agyunkban zajló kémiai folyamatok miatt.

    Ha kicsit befelé nézel, az étkezési szokásaink alapján két kategóriába sorolhatjuk magunkat: intuitív és kontrolláló evők. Értelemszerűen az intuitív evők akkor esznek, amikor éhesek, míg a kontrollált evők akkor, amikor akarnak.

    A diéta megoldása is ebben a két csoportban rejlik. Ennek az az oka, hogy az intuitív evők nem gondolnak állandóan az ételre, és nem esznek többet, mint amennyire a szervezetüknek szüksége van. Az étel olyan természetes az életükben, mint a levegő. Életben kell maradni, elég annyit enni, amiből ez teljesül. Hiszen nem viszünk be több levegőt sem a kelleténél, nem halmozzuk fel. Az étellel miért tesszük ezt?

    A cél a stressz minimalizálása – legyen szó étellel kapcsolatos stresszről, vagy az élet bármely területén előfordulóról. Fogadd el magad! Az elfogadásnak számos hatása van: jobban tudunk koncentrálni, harmonikusabbak a kapcsolataink, javul a munkateljesítményünk. Az elménkben lévő negatív és önbecsapó gondolatok véget érnek, és tiszta elmével tudunk majd döntéseket hozni.

    Lazíts!

    Mi köze ennek az egésznek a fogyáshoz? Ha nem stresszelünk rá a súlyproblémánkra, és elfogadjuk azt, akik most vagyunk, nagyobb fenékkel és súllyal, az remek kiindulópont lenne a felesleg elengedéséhez. Mert csak az elfogadás állapotától indulhat meg agyunkban a megoldáshoz vezető folyamat, nevezetesen a fogyás.

    Amíg ellenállunk testünknek és elítéljük, addig nincs sok esélyünk arra, hogy hosszú távon megváltoztassuk a megjelenését. Az elfogadás csak elismerés, mindenféle negatív jegyek nélkül, hogy igen, a 36-os nadrág nem jön még ránk. Ezzel felelősséget vállaltunk magunkért, testünkért, ami lehetővé teszi, hogy a megoldásokra koncentráljunk.

    Merüljünk el a pillanatban, figyeljük meg testünket, értelmezzük a jeleinket, együnk, amikor igazán éhesek vagyunk, és annyit együnk, míg már nem leszünk éhesek. Lehet, hogy egy évbe telhet, amíg megtanulunk kommunikálni a testünkkel, de megéri. Az étkezési stressz, az állandó pánik elmúlik, és teljesen természetes módon eltűntek rólunk a kilók. Ráadásul rengeteg energiát szabadít fel, amit eddig az étrendünk aggodalmába és szabályozásába fektettünk, ami kreatívabb irányt vehet.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!