2024. november 21. csütörtök
More

    A depressziós emberek több csokoládét esznek

    A depressziótól szenvedő emberek több csokoládét esznek, sőt minél súlyosabb az állapotuk, annál többet – állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

    Beatrice Golomb, a Kalifornia Egyetem munkatársa kutatócsoportjával mintegy ezer felnőtt csokoládéfogyasztását és hangulatát vetette össze. A résztvevők nem szedtek antidepresszánsokat, nem voltak szívbetegek vagy diabéteszesek.

    Az Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg, míg az ilyen tüneteket nem mutató emberek 5 grammnál kevesebbet. A felmérésben valójában havi fogyasztást vettek figyelembe, amely az első esetben tizenkét adag 28 grammos csoki volt, a második csoportnál öt adag, a közepes mértékű depressziós tüneteket mutató embereknél pedig nyolc adag.

    „Úgy tűnik, hogy az eredmények nem magyarázhatók a koffein, zsír, szénhidrát vagy az energia nagyobb bevitelével, hanem a csokoládéra specifikusak” – hangsúlyozta Golomb. A vizsgálatban nem találtak érdemi különbséget a depressziós és nem depressziós emberek között más, nagy antioxidáns-tartalmú ételek – így a hal, kávé, a gyümölcsök vagy a zöldségek – elfogyasztott mennyiségében.

    A kutatók további vizsgálatokat tartanak szükségesnek az ok-okozati összefüggés megállapítására, vagyis hogy a csokoládé a depresszió egyik okozója vagy éppenséggel ideiglenes gyógyír rá.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!