2024. április 19. péntek
More

    Némi koffein engedélyezhető terhesség alatt is

    Napi egy-két csésze kávé terhesség alatt vélhetően nem emeli a vetélés és koraszülés kockázatát – közölte az amerikai szülész- és nőgyógyászkollégium (ACOG).

    A legutóbbi időkig ellentmondásos eredményre jutottak a tanulmányok arról, hogy a mérsékelt koffeinfogyasztás milyen kapcsolatban van a terhességi és szülési szövődményekkel. Az ACOG egyik szakmai bizottsága William Barth vezetésével arra az álláspontra jutott, hogy naponta egy csésze kávét megihatnak a kismamák a kockázat növelése nélkül.

    A bizottság szerint napi 200 milligramm koffein nem emeli a vetélés és a koraszülés veszélyét. Ennyi koffein 3,6 deciliter amerikai típusú kávéban vagy két presszókávéban van. E koffeintartalomnak megfelelő mennyiségű teát és üdítőt is ihat, vagy csokoládét is ehet a kismama. A kóla 10-14, az energiaital 12-80, a tea 20 milligramm koffeint tartalmaz deciliterenként. Egy tábla (100 gramm) keserű étcsokoládéban átlagosan 70-80 milligramm koffein van.

    A csoport két nemrégiben elkészült tanulmányt elemzett, melyek mindegyikében 1000 várandós nőt követtek nyomon. Az egyik tanulmány – Amelyet a New York-i Mount Sinai orvostudományi központban, David Savitz vezetésével végeztek – nem talált összefüggést a kismamák koffeinfogyasztása és a vetélés között. A másik, az oaklandi Kaiser Permanente kutatási központ által lefolytatott tanulmány szerint a napi 200 milligrammnál több koffein terhesség alatt némileg növelte a vetélés kockázatát, ám az ennél kisebb mennyiség nem.

    A bizottság két további tanulmányt is áttekintett; ezek nem mutattak összefüggést a mérsékelt koffeinfogyasztás és a koraszülés között.

    Az Egyesült Államokban a terhességek mintegy 16 százaléka végződik vetéléssel, a babák 12 százaléka pedig koraszülött. A tanulmány az Obstetrics and Gynecology című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!