2023. március 27. hétfő
More

  Ismerd fel a húgyúti fertőzéseket!

  A húgyúti fertőzéseket leggyakrabban a bélbaktériumok okozzák, és a velük járó panaszok vizeletürítés közben jelentkeznek.

  A húgyutakhoz a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső tartoznak. A húgyvezeték a húgyhólyaggal köti össze a vesemedencét, a húgycső pedig a vizeletet hivatott kivezetni a húgyhólyagból.

  Két fő típusát különböztetjük meg, az alsó húgyuti fertőzéseket, melyhez a húgycső és a húgyhólyag gyulladásai tartoznak, és a felső húgyúti fertőzéseket, melybe a vesemedence problémák és a húgyvezetéket érintő gyulladások tartoznak.

  A húgyúti fertőzéseket leginkább a nők kapják el, mivel kisebb a húgyvezetékük, mint a férfiaknak, így a kórokozók szinte akadály nélkül érhetik el a húgyhólyagot.

  Közösülés során sem ritka, hogy hólyagfertőzés alakul ki, erről bővebben itt olvashatsz.

  A nők 5-10%-a szenved krónikus, ismételten kiújuló húgyúti fertőzésben, melynek a Staphylococcus fajba tartozó baktériumok vagy az Escherichia coli okozza.

  Az ismételt fertőzésnek az oka az lehet, hogy vagy újra bejutnak ezek a baktériumok a húgyvezetékbe, vagy az előző fertőzés során nem sikerült teljesen megszűntetni a kórokozók szaporodását, amik így megint el tudtak szaporodni.

  Kockázati tényezők közé sorolható a húgykő, a hólyagürítési zavarok, a közösülés, a terhesség, a katéter, a felfázás, az anyagcsere-betegségek és a daganatos megbetegedések.

  A húgyúti fertőzések legjellemzőbb tünetei a vizeletürítéskor jelentkeznek. Égő, fájdalmas érzetet kelt és vizelési nehézségek akadnak, kevés vizelet tud távozni egyszerre a hólyagból és ehhez is szinte erőlködnünk kell.

  A kezelés főként antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal történik.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!