2024. március 29. péntek
More

    Tanulmány: a kávé csökkenti a prosztatarák kockázatát

    A kávé csökkenti a prosztatarák miatt bekövetkező halálozás kockázatát – állapították meg amerikai kutatók közel 50 ezer férfi bevonásával készült tanulmányukban.

    Mint a Journal of the National Cancer Institute című szakfolyóiratban közölték: a napi hat adagnál több kávét fogyasztó férfiaknál 20 százalékkal kisebb eséllyel fejlődött ki a betegség, és 60 százalékkal volt alacsonyabb náluk a prosztatarák agresszív formája kialakulásának valószínűsége. A halállal végződő prosztatarák rizikóját már napi 1-3 adag kávé is mintegy 30 százalékkal csökkentette.

    A húsz éven át – 1986 és 2006 között – lezajlott követéses felmérésbe 48 ezer, az egészségügyben dolgozó férfit vontak be, akik négy évenként számoltak be – egyebek között – kávéfogyasztásukról. A követés időtartama alatt 5035 férfinál diagnosztizáltak prosztatarákot, közülük 642-en haltak meg.

    A kávé prosztatarákra vonatkozó hatásában nem találtak különbséget aszerint, hogy koffeintartalmú vagy koffeinmentes volt, ebből a kutatók arra következtetnek, hogy nem az ital koffeintartalmával függ össze az eredmény, hanem más antioxidáns és gyulladást csökkentő összetevőivel.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!