2024. április 28. vasárnap
More

    Mit jelent a HgbA1c a laborleleteken? – 1. rész

    Az A1c teszt egy olyan vérvizsgálat, amely információt nyújt egy személy átlagos vércukorszintjéről, a mérést megelőző 3 hónap átlagában. Az A1c tesztet általában hemoglobin A1c, HgbA1c vagy glikált hemoglobin tesztnek is nevezik. Elsődleges tesztként használják a cukorbetegség kezelésében és kutatásában, de önmagában ritkán nyújt hasznos információkat.


    A megbízható diagnózis felállításához a HgbA1c (HbA1c) értéke mellett egyéb vizsgálatok eredményeit is figyelembe kell venni. Az eredmények alátámasztásához hagyományos vércukorszint-tesztek, például éhomi vércukorszint (FPG – éhomi vércukorszint) és stressz vércukor-teszt (OGTT – orális glükóz tolerancia teszt) szükségesek.

    Az A1c tesztet a National Glycated Hemoglobin Standardization Program (NGSP) fejlesztette ki és szabványosította. A 2-es típusú cukorbetegség és a prediabétesz diagnosztizálásával foglalkozó nemzetközi bizottság 2009 óta ajánlja.

    Ajánló   Vérvétel

    Milyen információkat ad a teszt?

    Az A1c teszt a glükóz hemoglobinhoz való kötődésén alapul. A hemoglobin egy fehérje, ami a vörösvértesteknek szállítja az oxigént. Mivel a vörösvértestek élettartama általában 3 hónap, az A1c teszt információt nyújt az elmúlt 3 hónap átlagos vércukorszintjéről.

    Előnye, hogy nem igényel korai koplalást, és a nap bármely szakában levehető a vér, így könnyebb és kényelmesebb a vizsgálat. Ennek eredményeként többen férnek hozzá a vizsgálatokhoz, ami csökkentheti a nem diagnosztizált cukorbetegek számát.

    A cukorbetegség felismerése azért nagyon fontos, mert a cukorbetegségnek korai stádiumban nincsenek tünetei, de a felismerés segítségével időben diagnosztizálható, kezeléssel elkerülhetők a betegséggel kapcsolatos szövődmények. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása késleltethető vagy akár megelőzhető is.

    Ajánló   Egyetlen vérvizsgálattal 50 fajta rákot lehet kimutatni

    Teszt pontossága és összehasonlítása

    Egy személy vércukorszintje általában nem állandó, hanem az elfogyasztott ételtől, az általa végzett fizikai aktivitástól, a meglévő egészségügyi állapotoktól és az őt érő stressztől függően változik. Minden teszt más módon méri a vércukorszintet.

    A HgbA1c teszt folyamatos, állandó eredményeket biztosít a négy napos tesztelési időszak alatt. Nincs napi változás, mivel a hemoglobinhoz kötött glükóz mennyiségét mutatja az elmúlt 3 hónap átlagához képest. Az A1c teszt pontossága 0,5%, így a kapott eredmények 0,5%-kal alacsonyabbak vagy magasabbak lehetnek, mint a jelenlegi eredmények.

    Másrészt az éhomi vércukor teszt (FPG teszt) az éhgyomri állapot után a vérben szabadon lebegő glükózt méri, így az eredmény a vércukorszint pillanatnyi állapotát jelzi.

    Ugyanaz a vérminta, amelyet egymást követően ugyanabban a laboratóriumban mérnek, eltérő eredményeket adhat, valószínűleg a hőmérséklet, a felszerelés és a kezelések finom eltérései miatt. Ezért a vizsgáló ismételt ellenőrzéseket végez, és az eredmények mérlegelésével és átlagolásával felállítható a diagnózis.

    A cikk a következő bejegyzésünkben folytatódik.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!