2022. november 30. szerda
More

  Szieszta, hal, kávé: a hosszú élet titka a görög Ikária szigetén

  Szieszta, hal, kávé, zöldségek és olívaolaj – ez a hosszú élet titka görög kardiológusok szerint az Égei-tengerben fekvő Ikária görög szigeten, ahol tízszer annyi a kilencvenesek száma, mint Európa többi részén.

  Ikária szigete – Szardínia, Costa Rica egyik hegyvidéki régiója, a japán Okinava egyik térsége és a kaliforniai Loma Linda mellett – egyike a világ öt kék övezetének”, ahol magas az önellátásra képes időskorúak aránya a lakosságon belül.

  Míg Európa többi részén a lakosságnak mindössze 0,1 százaléka idősebb kilencvenévesnél, Ikárián ez a szám ennek a tízszerese: 1,1 százalék – mondta el szerdán Hrisztina Hriszohou, az athéni egyetem orvosi karának kardiológus kutatója, a görög szigeten végzett tanulmány egyik szerzője.

  Ez annak ellenére igaz, hogy a magas vérnyomás, a koleszterin vagy a cukorbetegség kockázatai ugyanolyanok, mint Görögország más részeiben – tette hozzá Hrisztosz Pitszavosz, a tanulmány társszerzője. Ikárián ezek a tényezők később jelentkeznek”.

  Mi hát a titok? Hagyományos életmódot folytatnak, sok zöldséget, halat és olívaolajat fogyasztanak, valamint naponta kétszer görög, azaz sok antioxidánst tartalmazó főtt kávét isznak, és naponta sziesztát tartanak – vélik a kutatók, akik szerint a genetikai tényezőnek is szerepe van. A megfigyelt népesség szülei gyakran szintén igen magas kort értek meg.

  A kellemes éghajlat és a fény mellett a viharok kis aránya is szerepet játszik a hosszú életben – áll a tanulmányban.

  Az 1960-as évek óta sok szó esett a mediterrán vagy másképp krétai étrendről. Krétán ennek már vége, ráadásul a görögök 60 százaléka súlyfeleslegtől szenved, a túlsúlyosak aránya pedig 20 százalék – mondta el Hrisztina Hriszohou.

  A krétaiak elhagyták a hagyományos életmódot, Ikária félreesőbb sziget, ahol kisebbek a közösségek és a családi hagyományok mélyen gyökereznek – tette hozzá Hrisztodoulosz Sztafanadisz kardiológus, aki szintén részt vett a tanulmányban. A szívgyógyász szerint a sziget lakóinak jó egészségi állapota és magas kora valószínűleg a fizikai tevékenységgel és rendszeres szexszel is összefügghet. A felmérésben részt vevő egyik nyolcvanéves nő például a bordáit törte el egy túlságosan akrobatikusnak bizonyult hancúrozás közepette.

  A kutatást 2009 júniusában végezték el 1420 személy részvételével Ikária szigetén. A résztvevők több mint 13 százaléka 80 év feletti volt, a férfiaknak 1,6, a nőknek 1,1 százaléka pedig 90 év feletti.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!