2023. április 1. szombat
More

  Nemzetközi tanulmány: nincs bizonyíték a mobiltelefon rákkeltő hatására

  Nincs bizonyíték arra, hogy kapcsolat volna a mobiltelefonok használata és az agydaganatok között – állapította meg tanulmányában egy brit, amerikai és svéd szakértőkből álló bizottság, miután áttekintette korábbi, a témára vonatkozó kutatások eredményeit.

  A szakemberek hozzátették, hogy nem találtak olyan biológiai mechanizmust, amellyel a mobiltelefonokból származó rádiójelek tumort váltanának ki. “Bár marad némi bizonytalanság, az összegyűlő bizonyítékok tendenciája egyre inkább a feltételezés ellen szól, miszerint a mobiltelefonok használata agydaganatot okozhatna felnőtteknél” – írták a szakértők az Environmental Health Perspectives című szakfolyóiratban.

  A mostani tanulmány alig egy hónappal követi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) döntését, amelyben “az emberre esetlegesen rákkeltő” kategóriába sorolták a mobiltelefonokat.

  Anthony Swerdlow, az új kutatás vezetője, a brit Rákkutatási Intézet munkatársa úgy véli, hogy a két álláspont nem feltétlenül mond ellent egymásnak, mert az IARC szakértőinek egy előre meghatározott kockázat-besorolási rendszerbe kellett beilleszteniük a mobiltelefonokat. “Mi egyszerű nyelven próbáljuk elmondani, amit az összefüggésről gondolunk. Ők (az IARC) egy előre meghatározott osztályzási rendszer alapján próbálták minősíteni” – magyarázta Swerdlow.

  Ugyanebbe a kockázati kategóriába tartozik az IARC-nál például az ólom, a konzervált (savanyított) zöldség és a kávé is.

  Az eddigi legnagyobb tanulmányban 13 ezer mobilhasználót tíz éven át követtek nyomon. Ennek eredményeként sem találtak egyértelmű választ arra, van-e kapcsolat a mobiltelefon használata és a rák között.

  A kutatás utalt egy esetleges kapcsolatra a túlzott mobilhasználat és az agydaganat egy ritka, de gyakran halálos kimenetelű fajtája, a glióma kialakulása között. Swerdlow és munkatársai újra áttekintették és elemezték a vizsgálat eredményeit. Eközben olyan módszertani problémákra bukkantak például, hogy sok évre visszamenően kellett emlékezniük a kikérdezett embereknek arra, hogy egykor mennyit mobiloztak.

  Több országban elvégzett, más tanulmányok nem mutatták jelét annak, hogy az agydaganatok száma emelkedett volna az 1980-90-es évek óta, amikor a mobiltelefonok használata elterjedt.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!