2023. június 7. szerda
More

  Meddig él egy hajszál?

  A hajhullás megállítása nem reménytelen – állítják szlovén kutatók, akik évek óta vizsgálják a a fejbőr sejtjeinek lebontási rendellenességeit. A hajhullás nem más, mint a fejbőr sejtjeinek lebontási rendellenessége – állítják az Illirija nevű szlovén kozmetikai nagyvállalat kutatói. Ez okozza a hajhullást, amely csak akkor tekinthető kórosnak, ha legalább 100 hajszálat veszítünk el naponta – hangzott el a Budapesten megrendezett szépségipari szakvásáron tartott előadásukban.

  A fejünkön lévő hajszálak átlagéletkora 3-6 év, ez az úgynevezett anagén korszak, amelyben a hajszálak 80 százaléka “él” éppen. Katagénnak nevezik a nyugalmi időszakot, amikor a haj nem nő, ez csupán a szálak egy százalékáról mondható el. A maradék tart éppen a telogén korban, ekkor ér “élete” végére, és kihull.

  A hajhullás megállítására már nagyon sok csodaszert kipróbáltak és mindenki másra esküszik. A szlovének a komlóban és a vitaminokban látják a megoldást és ezt alkalmazzák elsősorban.

  A természetes hatóanyagokat tartalmazó tonikok, samponok és balzsamok tonnáit vásárolják az emberek világszerte hajkoronájuk megőrzésére. Újabban azonban egyre többen döntenek a drasztikusabb beavatkozások mellett. Férfiak esetében a hajbeültetés egyre elterjedtebb, jóllehet fájdalmas és drága eljárás. A nők közül pedig ma már nemcsak a sztárok büszkélkednek idegen tollakkal, jobban mondva, mások hajával. A póttincsek – bár ezek is méregdrágák és beillesztésük a valódi hajcsomók közé hosszadalmas – egyre kapósabbak.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!