2024. április 19. péntek
More

    Napi egy pohár bor egészséges? Szakértők válaszolnak

    Nincs tudományos alapja annak az állításnak, hogy napi egy pohár bor jót tesz az egészségünknek – állítják egészségügyi szakértők. Ebben a cikkben a tudósok megpróbálják eloszlatni azt a mítoszt, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás jótékony hatással lehet az egészségre.

    A Szív Világszövetség jelentése szerint 2019-ben több mint 2,4 millió ember halt meg alkohollal összefüggő szövődményekben; ez a globális halálozások 4,3%-át tette ki. A csoport szerint nem megbízhatóak azok a tanulmányok, amelyek szerint kis mennyiségű alkoholnak kedvező hatása lehet a szív- és érrendszerre, és azt javasolta, hogy az illetékes szervezeteknek tegyenek meg mindent az ivás visszaszorítása érdekében.

    „Az alkohol bevezetése a mozgalmas társasági élet szükséges részeként elterelte a figyelmet az ivás kockázatairól, csakúgy, mint a gyakori, széles körben kinyilvánított nézetek, mint például a mértékletes alkoholfogyasztás, amely megvédi a szív- és érrendszeri betegségeket. Ezek az állítások a legjobb esetben is félretájékoztatások, legrosszabb esetben a szeszesital-ipar megpróbálja félrevezetni a közvéleményt termékei veszélyeivel kapcsolatban.” – nyilatkozta Monika Arora, a Szív Világszövetség tagja.

    A szervezet szerint az alkohol káros pszichoaktív anyag, amely komoly veszélyt jelent az emberi szervezetre. Számos tanulmány összefüggésbe hozta az alkoholfogyasztást a szív- és érrendszeri betegségekkel, rákkal, emésztési zavarokkal, sérülésekkel és súlyos fertőzésekkel.

    „A bizonyítékok egyértelműek: az alkoholfogyasztás bármilyen mértékben egészségügyi kockázatot jelent. Az egymásnak ellentmondó tanulmányok pusztán megfigyeléses vizsgálatokon alapulnak, és nem vesznek figyelembe más tényezőket, mint például a már meglévő egészségügyi állapotokat vagy az absztinenciával összefüggő alkohollal való visszaélést. A mai napig nem találtunk bizonyítékot arra, hogy a mértékletes alkoholfogyasztás csökkentené a szívinfarktus kockázatát” – állapította meg a Szív Világszövetség.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!