2024. november 22. péntek
More

    A kávé csökkenti a bőrrák kockázatát

    Újabb bizonyítékokat találtak amerikai kutatók arra, hogy a kávéfogyasztás – különösen a nőknél – védő hatású az egyik gyakori bőrráktípus ellen.

    A naponta legalább három adag kávét ivó nők között 20 százalékkal kisebbnek bizonyult egy lassan növekvő bőrrák, a bazálsejtes karcinóma kockázata, mint azoknál, akik nem kávéztak. A férfiaknál ez az eltérés 9 százalék volt – közölték előadásukban a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói, akik eredményeiket egy Bostonban megrendezett nemzetközi rákkutatási konferencián ismertették.

    Fengju Song, a kutatás résztvevője szerint minden apró étrendi változás jelentős hatással bírhat, mert az Egyesült Államokban évente csaknem egymillió új esetet diagnosztizálnak ebből a ráktípusból. „Tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávéfogyasztás segíthet a bazálsejtes karcinóma megelőzésében” – tette hozzá a kutató.

    A tanulmányhoz egy nagyszabású követéses felmérés adatait elemezték, amelyben 1984 júniusa és 2008 júniusa között 72 921 nővér vett részt. A bazálsejtes karcinóma volt a leggyakrabban diagnosztizált bőrráktípus a csoportban, összesen 22 786 esetet találtak.

    A kávéfogyasztás és más bőrráktípusok között nem találtak a fentihez hasonló összefüggést, korábbi tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a kávét ivók körében ritkábban fordul elő mell-, méh-, prosztata- és vastagbélrák. A védőhatást csak a koffeint tartalmazó kávé fogyasztói között észlelték, a koffeinmentes kávét ivók körében nem tapasztalták.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!