2023. március 23. csütörtök
More

  Mi az a nárcisztikus összeomlás?

  A “nárcisztikus” kifejezést gyakran használják az önző emberek leírására, de a nárcisztikus személyiségzavar egy valódi diagnózis, amely elég súlyos lehet. Bár hajlamosak vagyunk a nárcisztikusokat gonosztevőként beállítani, amikor róluk beszélünk, fontos megjegyezni, hogy az NPD-ben szenvedő személynek mentális állapota van, és emiatt küzdelmekkel kell szembenéznie. Az NPD-s személy például “nárcisztikus összeomlást” tapasztalhat.


  Mi a nárcisztikus összeomlás?

  Ahogy Dr. Elinor Greenberg a Psychology Today egyik idei számában kifejtette, az egyik legnagyobb tévhit a nárcisztikusokkal kapcsolatban az, hogy nagy önbecsüléssel rendelkeznek, és soha nem tapasztalnak önbizalomhiányt. Valójában az NPD-s személynek kifejezetten instabil az önbecsülése – ezért függnek mások megerősítésétől.

  Amikor az NPD-s személy valamilyen nyilvános kudarcra számít, a szorongásából adódóan nárcisztikus összeomlásnak nevezett állapotot élhet át. Ha kiderül, hogy hibás ember (mint ahogyan mindannyian azok vagyunk), az pusztítóan hat egy ilyen rendellenességgel élő emberre, és szégyenalapú depresszióba süllyedhet. A jövőbeni lelepleződéstől való félelmük befolyásolja a jelenben való működőképességüket.

  Valaki, aki NPD-s, a nagyképűség homlokzatát egyfajta védekezésként használja. Dr. Maggie Vaughan, a New York-i Happy Apple pszichoterapeuta szerint, amikor ez a védekező mechanizmus megszűnik működni, a személy kénytelen “szembenézni a mélységes szégyennel és értéktelenséggel, ami az állapotát vezérli”. Ez egy olyan “mélypont” eredménye, amely összetöri a képességüket, hogy fenntartsák a kivételesség látszatát. Példaként arra, hogy mi válthatja ki az összeomlást, a munkahely elvesztését vagy a társadalmi elutasítást említette, de hozzátette, hogy ezeknek valószínűleg sorozatban kell bekövetkezniük, mivel egy csapás “ritkán elég ahhoz, hogy áthatoljon a nárcisztikus védekezésén”.

  Mik a nárcisztikus összeomlás jelei?

  A PsychCentral szakértői csoportja szerint a nárcisztikus összeomlást átélő személynél többféle jelet is felfedezhetünk:

  • Bosszúálló viselkedés
  • Visszahúzódás másoktól
  • Depresszió

  Vaughan elmagyarázta, hogy mivel a nárcisztikus összeomlás megrendíti az illető identitását, és hatással van arra, hogy mi hajtja őt, jellemzően “üresnek és iránytalannak” fogja érezni magát, mert nem lát lehetőséget arra, hogy másoktól csodálatot kapjon: “Nem ritka, hogy az NPD-s emberek mélyen depressziósnak, magányosnak, sőt öngyilkosnak érzik magukat, amikor nárcisztikus összeomlást élnek át”.

  Ezek a tünetek, bár intenzívek és potenciálisan veszélyesek, általában átmenetiek. Ha NPD-s vagy, ismersz valakit, akinek van, vagy azt gyanítod, hogy valaki ebben szenved, akkor figyelj oda a fenti jelekre, hogy előre jelezze a nárcisztikus összeomlást. Greenberg az öngyilkosság lehetőségére is rámutatott írásában, megjegyezve, hogy valaki, aki nárcisztikus összeomlást él át, jobb alternatívának tekintheti a halált, mint a nyilvános “lelepleződést”.

  Az NPD-ben szenvedő személy a “lelepleződéstől” való félelem mellett a nárcisztikus düh állapotába is kerülhet, mert nem kapja meg azt a külső megerősítést, amelyről úgy gondolja, hogy megilleti. Ez stresszes a rendellenességben szenvedő emberek számára, ami nárcisztikus dühhöz és esetleg összeomláshoz vezet.

  Van elérhető segítség, de nehéz lehet az NPD-sek számára, hogy megkeressék, mert, ahogy Vaughan megjegyezte, az NPD-sek ellenállhatnak a terápiának és a hibáik őszinte beismerésének, ami ezzel jár. Hozzátette: “A legfontosabb, hogy bizalmi kapcsolatot alakítsanak ki egy terapeutával, aki képes normalizálni az adott nárcisztikus félelmeit és szükségleteit”. Azt mondta, hogy a terápia leggyógyítóbb eleme az NPD-s személy számára valójában a szolgáltatóval való kapcsolat, mivel ez teret ad nekik, hogy elfogadva érezzék magukat – még a hibáikkal együtt is. Ez segíthet nekik abban, hogy másokkal is jobb kapcsolatokat alakítsanak ki.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!