Megérett az alma, sőt már le is szüretelték. A gyümölcsök minősége nem akadályoz meg bennünket a finomabbnál finomabb ételekben.
Az almás crumble, avagy morzsasüti egy igazán nagyszerű csemege. Első pillantásra persze fura, hogy az ilyesmit sütinek hívják, de egyszerű, finom és csak pár percig kell vele dolgozni. Csak morzsold össze néhány pillanat alatt a tésztát, amely néhány egyszerű összetevőből áll, majd szórd rá a darabokra vágott gyümölcsre és süsd össze. Természetesen a recept működik körtével, és minden más lédús gyümölccsel is.
Természetesen az első dolog, ami eszünkbe jut az almás sütikről az almás pite, ez sokkal édesebb, mint a crumble, mégis némi technikai tudást igényel. Persze nem kell félni tőle.
Nem csak édességként szeretjük az almát, hanem azért is, mert egy kicsit megédesíti a sós ételeket is. Salátaként a sós feta és az édes-savanykás alma remekül kiegészíti egymást, a salátaalap pedig bébispenót levelekből áll. Szükség lesz hozzá szárított vörös áfonya, dió, az öntet pedig juharszirup.
A fahéjas sült almaszeletek igazi élvezet a gyerekek kényeztetésére a rossz kedv ellen, persze a felnőttek számára is vigasztalást jelent. A kicsumázott almákat karikára vágjuk, kikeverjük a tésztát, belemártjuk, és a forró olajban kisütjük.
A világ legnépszerűbb édességei muffin sütőben készülnek, beleértve a karamellás almát is. Ez az édesség a francia tarte tatin muffinformás változata, így rengeteg kalóriát tartalmaz egy adag, de nem baj, megéri. Ráadásul nem nehéz elkészíteni.
Ha nagyon szeretnél instant almából valami édeset, és finomat készíteni, akkor az almakompót remek választás lehet. Ezzel könnyedén megszűntethetjük a torokfájástól szenvedő szeretteink gondjait. Csak adj hozzá néhány almát, egy ananászt és fűszereket, forrald fel percek alatt, és máris egy finom forró italt kapsz. Másnap és főleg nagy melegekben üdítőnek kínálhatod, ha előtte behűtöd.
A fahéjas-almás tekercs biztos a kedvenc édességed lesz, annál is inkább, mert mi, magyarok imádunk mindent, ami tekercs. Valószínűleg a virágzó éveinkből öröklődött ránk, amikor ünnep volt, hogy az uzsonna egy kakaós tekercs. A fahéjas-almás tekercs elég ütős süti, habár viszonylag könnyen és szenvedésmentesen készíthetjük el.
És akkor persze itt van az eredeti tatin receptje. Először dolgozd össze a tésztát, és amíg a hűtőben van, párold meg az almaszeleteket a karamellben. Tésztával a tetején sütjük, majd a végén talpára állítjuk. Nemcsak látványos, de mennyei is.
Az almaszósz egy rendkívül sokoldalú szósz. Adhatjuk sültek mellé, mártogatósnak használhatod, vagy pillanatok alatt átkeverheted krémlevessé, és még amit akarsz, ereszd el a fantáziád! Abban különbözik a lekvártól, hogy csak érintőlegesen van benne cukor, ezért is olyan finom és sokoldalú.