2022. július 1. péntek
More

  Érdekes – Fogyasztó pirula a cukorbaj ellen (is)

  Tudományos kísérletek azt mutatják, hogy az elhízás ellen szedett Orlistat elnevezésű gyógyszer – amely Magyarországon Xenical néven van forgalomban – a kilók csökkentése mellett csökkenti az idős kori cukorbaj előfordulását is – jelentették ki szakértők szerdán egy bécsi sajtóértekezleten.

  Napjainkban világszerte 750 millió túlsúlyos és 300 millió elhájasodott ember él. Ennek egyik legkomolyabb következménye az idős kori cukorbaj (2-es típusú diabetes). Az Egyesült Államokban a felnőttek 60 és a gyerekek 13 százaléka túlsúlyos, de Ausztriában is mintegy 900 ezer elhízott ember él.

  Ennek oka az, hogy a XXI. század jóléti társadalmaiban az emberek továbbra is az állandóan éhenhalás veszélye által fenyegetett kőkorszaki ember “anyagcsere-háztartásával” élnek együtt. Nem képesek leküzdeni a táplálkozási túlkínálat kísértését.

  Az Orlistat (Xenical) mintegy 30 százalékkal csökkenti a zsír felvételét a bélrendszerből, s eredetileg a koleszterinszint csökkentésére szándékoztak használni, később azonban fogyasztó gyógyszerként került a forgalomba.

  A túlsúly jelentős kockázati tényező, s legjobb ellenszere a lefogyás, ami az életmód megváltoztatása, a kalóriaszegény étrend, a kellő testmozgás mellett gyógyszeres kezeléssel is elérhető. Ám amíg a kísérletben az életmód változásával és a kalória-bevitel csökkentésével lefogyók mintegy 9 százalékánál lépett fel a cukorbaj, addig azoknál, akik mindehhez még négy éven át Orlistatot is szedtek, 37 százalékkal csökkentett a kockázat.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!