2024. április 26. péntek
More

    Életmód – Súlygyarapodás terhesség alatt

    A terhesség 9 hónapja alatt több energiára, változatosabb étrendre van szükség mind az anya egészségének, mind a baba fejlődésének biztosításához. Ha a teherbeeséskor a nő egészségi állapota, testsúlya ideális, továbbá, ha rendszeresen mozog és nincsenek káros szenvedélyei, a várandósság alatti egészséges étrenddel, a gyümölcsök, zöldségek fogyasztásával elkerülhető a mesterséges étrend-kiegészítő tabletták szedése – olvasható a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének Táplálkozás és Tudomány című hírlevelében.

    A nő terhesség előtti testsúlya és az újszülött születési súlya között szoros összefüggés mutatkozik. Ha a nő testtömege 15%-kal kisebb a kívánatosnál, nagyobb eséllyel születik kis súlyú baba.

    A túlsúly, illetve az elhízás növeli a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás, a húgyúti fertőzések, sőt, a szülési komplikációk fellépésének kockázatát. A legegyszerűbb módszer az ideális testtömeg meghatározására a testtömeg index (BMI), amit úgy számítunk ki, hogy a testsúly kilóját elosztjuk a testmagasság négyzetével. Ha a számított érték 18,5 és 24,9 közé esik, a testtömeg a normál tartományba esik – ezen belül is a 20-22 közötti érték tekinthető ideálisnak -, a 25 és 29,9 között a BMI alapján túlsúly, 30 fölötti érték esetén pedig elhízás áll fönn.

    Túlsúly esetén mérsékelten csökkentett energiatartalmú étrend (1200-1500 kcal/nap) és rendszeresen végzett testmozgás javasolható. Viszont ügyelni kell arra, hogy a fogyás mértéke ne haladja meg a heti 0,5-1 kg-ot és ne járjon egészségi kockázattal. A drasztikus fogyókúrák és a különféle divatdiéták alkalmazása tilos a terhességet tervező nő számára (egyébként másoknak sem javasolt), mivel árthat mind a mama, mind a baba egészségének, illetve károsan befolyásolhatja a baba fejlődését, ráadásul a nagyon alacsony energiatartalmú étrendek hirtelen abbahagyása gyors visszahízást (jojó effektust) eredményez.

    A várandósság alatt az egészséges súlygyarapodás tíz kg körüli, ám a nők testalkata között nagy különbségek lehetnek, ezért a 8-12 kg közötti gyarapodás még elfogadható. A súlynövekedés több részből tevődik össze: a magzat, a magzatburok, a magzatvíz, a méh, a méhlepény, az anyai vérmennyiség növekedése, folyadék-visszatartás, emlők növekedése, zsírlerakódás súlya adódik össze.

    Mind a túl kicsi, mind a túl nagy súlygyarapodás a terhesség alatt kockázatot jelent a mama és a baba számára.

    Az energiaszükséglet a várandósság első harmadában kb. 6-7%-kal nő az egészséges táplálkozás alapjai szerinti ajánlott 2-2,5 ezer kalóriához képest. Ez a mennyiség mintegy napi 150 kalóriát jelent, ami megfelel 1 db zsemle, 3 dl 1,5%-os tej, 50 g óvári sajt, 150 g banán, 300 g körte, 3 dl 100%-os gyümölcslé energiatartalmának.

    Később kb. napi 300 kalóriával nő a szükséglet. Ha a fizikai aktivitás csökken a várandósságot megelőző életvitelhez képest, vagy a terhesség túlsúllyal indult, akkor ez a többlet energiabevitel maximum 200 kalória legyen naponta.

    Téves tehát az a nézet, hogy a kismamáknak kétszer annyit kell enniük, mint a terhességet megelőzően, mivel ez a mennyiség túl sok felesleges energiát jelentene a szervezetnek, ami nemcsak a mama, de a születendő gyermek számára is káros lehet.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!