2023. március 27. hétfő
More

  A kalóriaszegény üdítőitalok talán növelhetik a depresszió kockázatát

  Összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között egy új amerikai tanulmány.

  Szakemberek 263 900 felnőtt amerikai adatait elemezték, az 50-71 közöttieket 1995-96-ban kikérdezték üdítőital-fogyasztási szokásaikról. Tíz évvel később, 2004 és 2006 között ugyanezeket az embereket megkérdezték arról is, diagnosztizáltak-e náluk depressziót 2000 után.

  A rendszeresen napi négy vagy annál több doboz bármilyen szénsavas üdítőitalt fogyasztók körében 30 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy depressziót diagnosztizálnak, mint azoknál, akik nem ittak szénsavas üdítőitalt.

  A depresszió kockázata még magasabb volt azok esetében, akik kalóriaszegény szénsavas üdítőitalt fogyasztottak – 31 százalékkal növekedett a kockázat. A nem kalóriaszegény szénsavas üdítőt fogyasztók körében pedig 22 százalékkal volt magasabb a depresszió kockázata.

  A rendszeresen napi négy vagy több doboz kalóriaszegény gyümölcsös üdítőitalt fogyasztók esetében 51 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége a depresszió diagnosztizálásának azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztottak ilyen üdítőitalt.

  Az Észak-karolinai Nemzeti Egészségügyi Intézet szakemberei az amerikai neurológusok idei konferenciáján ismertetik tanulmányukat.

  A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy tanulmányuk mindössze összefüggést talált a kalóriaszegény üdítőitalok fogyasztása és a depresszió megnövekedett kockázata között, nem pedig megállapította azt, hogy a diétás szénsavas vagy gyümölcsös üdítőitalok fogyasztása depressziót okoz. Bár a kutatók figyelembe vettek számos olyan tényezőt, amely hatással lehet eredményeikre – mint például az életkor, a nem, a képzettség, a dohányzás, a fizikai aktivitás, a testtömegindex (BMI), az energiabevitel – ugyanakkor lehetségesnek tartják, hogy más körülmények is, mint például a depresszió korábbi előfordulása a családban vagy a stresszes életmód, magyarázatot adhatnak az összefüggésre.

  További kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsük ezeket az eredményeket – idézte Honglei Chent, a tanulmány egyik készítőjét a Live Science tudományos hírportál.

  Az eredmények alátámasztják egy 2011-es tanulmány megállapításait, amely összefüggést tárt fel a kávéfogyasztás és a depresszió kisebb kockázata között. “A kávé nagymennyiségű koffeint tartalmaz, amely közismerten serkenti az agyat, ami hangulatbefolyásoló tényező” – tette hozzá Chen.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!