2022. július 5. kedd
More

  Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát

  Két csésze kávé a felére csökkentheti az öngyilkosság kockázatát – állítják az amerikai Harvard Egyetem egy tanulmányának szerzői 200 ezer ember életvitelének hat éves nyomon követése alapján.

  Mind a férfiak, mind a nők mezőnyében ugyanazt az eredményt kapták: azok, akik naponta 2-4 csésze (hosszú, azaz nem “erős”) kávét isznak, 50 százalékkal kevésbé lesznek öngyilkosok, mint azok, akik egyáltalán nem, vagy alig isznak kávét, vagy koffeinmenteset szürcsölgetnek. A vizsgálatban a kutatók számoltak más koffeintartalmú italok fogyasztásával is, így teával, koffeines üdítőkkel és csokoládéval, ám a kávé mindegyiknél eredményesebbnek bizonyult enyhe antidepresszánsként a központi idegrendszer stimulálásában, a jó közérzetet biztosító hormonok – szerotonin, dopamin, noradrenalin – termelésében.

  A kutatók mindazonáltal nem javasolják, hogy a krónikusan búskomorak elkezdjék magukat kúrálni kávéval, mivel a megnövelt koffeinbevitel nemkívánatos mellékhatásokkal járhat. Meglátásuk szerint napi – 2-3 csésze kávénál – 400 milligrammnál több koffein fogyasztása amúgy sem javít érzékelhetőn a kedélyen. Ezt az állítást arra alapozzák, hogy a napi 4 csészénél is több kávét ivók körében nem volt kevesebb az öngyilkosság, mint a 2-3 csészés mezőnyben – adta hírül a The Daily Mail című brit lap.

  Forrás: MTI

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!