2024. március 28. csütörtök
More

    Európai karácsonyi szokások

    Minden országnak megvan a maga karácsonyi szokása. Északról délre haladva azonban különbségek vannak az ünneplés intenzitásában. Valamennyi európai ország közös vonása viszont, hogy megünneplik az év legsötétebb napját, akár vallási késztetésből, akár egyszerűen a fényt keresvén.

    Északon a legfontosabb a Santa Luciához (Szent Lucához), a fények királynőjéhez fűződő szokás. Jóllehet a múlt századból ered, csak a harmincas években lett igazán népszerű: újságok útján keresnek egy lehetőleg hosszú szőke hajú fiatal lányt, s a jelentkezők egyikét megválasztják Lucának. Ő aztán december 13-án vörösáfonya ágakból és gyertyákból készült koronával ékesítve felvonulást vezet a városban. Kísérete a választáson alulmaradt Luca-jelöltekből és énekesekből áll. Luca cégeknél és iskolában is fellép és Luca kenyeret, kávét, mézeskalácsot és svéd puncsot kínál. A családokban mindig a legkisebb gyermeket öltöztetik be Lucának.

    A ,,Jul,,-on – szentestén – Svédországban és Dániában Tomtétól illetve Nissentől félnek az emberek – derül ki az APA hírügynökség összeállításából. Ezek a kis koboldok a házban élnek, és meghatározzák az emberek sorsát. Karácsonykor azonba előjönnek rejtekhelyükről, hogy bosszantsák a lakókat.

    Lecsillapításukra a családok egy tál rizskását helyeznek a padlásra, hogy a koboldok ezzel olthassák éhüket. A smörgasbord, a pazar karácsony esti vacsora előtt szaunába mennek a skandinávok. Az egész északi térségben általános szokás a karácsonyfa körültáncolása, csak ezután osztják szét az ajándékokat.

    Nagy-Britanniában a farsangihoz hasonló papírdíszítéssel ékesítik fel a házat. Szenteste a gyerekek zokni alakú zsákocskát függesztenek az ágyra vagy a kandallóra, abban a reményben, hogy a kéményen keresztül eljön hozzájuk a Mikulás (Santa Claus), és ajándékkal tölti meg azokat. A karácsonyi események középpontjában december 25-e áll, amikor a széles családi kör közösen fogyasztja el az ünnepi ételt. Pulykakakas, puding és végezetül durranó cukorka kerül az asztalra. Mindenki fején papírkalapka. Délután kötelező program a királynő karácsonyi tévébeszéde.

    Írországban szokás karácsony éjszakáján piros gyertyát, egy darabka karácsonyi süteményt és egy pohár whiskeyt az ablakba tenni. A szent család számára, ha arra járna.

    Spanyolországban a Háromkirályok érkezését ünneplik meg. Ünnepi felvonulás – cabalgada – keretében tarkán feldíszített kocsik vonulnak végig a városon. Manapság szenteste igen fontos lett a karácsonyi lottó. A kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. A spanyol karácsonyi süteményt ,,bol des rey,,-nek nevezik. Készítőjük kis ajándékokat, pénzérmét és egy szem babot rejt el bennük. A bab meglelője ,,király,, lesz, viszont jövőre neki kell fizetnie a süteményt.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!