2024. március 29. péntek
More

    Érdemes kakukkfüvet fogyasztani: mutatjuk, miért!


    Magyarországon a kakukkfű számos faja és fajtája él vadon. Népi nevei közé tartozik a vadcsombor, a tömjénfű, a balzsamfű, a mézfű és a démutka. Napos réteken, cserjékben, ritka erdőkben és az északi kakukkfű a kis hangyabolyokon is megél. Sok fényt igényel, homokos vagy meszes talajon él.

    A kerti kakukkfű a XI. században érkezett Magyarországra a Földközi-tenger felől. Nemesített és újra elvadult változatai közül válogathatunk kertjeinkben. Az északi kakukkfűvel ellentétben a kerti kakukkfűnek fás szára van, magassága eléri a fél métert is. Mindegyik gyógynövényként használható.

    Hildegard von Bingen a kakukkfüvet a lepra, a bénulás és a betegségek gyógyírjaként említette. Aki reggel kávé helyett megiszik egy csésze kakukkfüvet, hamarosan érezni fogja annak gyógyító hatását: szellemileg felfrissít, jót tesz a gyomornak, a reggeli köhögésnek, és általában jó érzést kelt. A kakukkfű, a kamilla és a napon szedett cickafark száraz gyógynövénypakolás készítésére szolgál, amely segít enyhíteni az idegfájdalmakat. Görcsök esetén használjunk száraz korpafűpárnát.

    Maria Treben gyermeke 4 éves volt, amikor tífuszos lett, ami után teljesen legyengült. Sokat próbálkoztak két évig, mégsem lett eredménye. Aztán egyetlen 20 perces kakukkfüves fürdés után mintha kicserélték volna, mert attól a naptól kezdve elkezdett gyógyulni, elkerült minden bajt.

    A kakukkfüvet virágzás idején, júniustól augusztusig szedik: a legjobb gyógyító hatást déli napon szedve fejti ki. A déli napon szedett virágzattal lazán megtöltjük az üveget és hidegen sajtolt olívaolajjal leöntjük, hogy az olaj két ujjnyi vastagon ellepje. Hagyjuk állni két hétig a napon vagy forró tűzhely közelében. A kakukkfűolajat bénulás, agyi érbetegség, szklerózis multiplex, izomsorvadás, reuma és ficamok kezelésére használják.

    Használható külsőleg és belsőleg gyomor-, menstruációs- és testgörcsök esetén. Naponta két csészével kell inni. Görcsök esetén napon szedett és szárított virágjából és szárából pakolást készítünk. Lefekvés előtt ezt a párnát felmelegítjük egy serpenyőben, és a gyomorra vagy az alsó testre helyezzük. A gyógynövényes párna daganatok és zúzódások, valamint krónikus betegségek kezelésére is ajánlott.

    A légutak megbetegedése, a bronchus erős váladékozása és tüdőasztma, de még szamárköhögés esetén is régi, jól bevált gyógyszer a kakukkfű és a lándzsás útifű 1:1 arányú keveréke. Ezt a dörzsölést sclerosis multiplex esetén is el kell végezni. A kakukkfű tinktúrájához lazán töltsünk meg egy üveget a déli napon szedett virágzattal, öntsünk rá 38%-os gyümölcs- vagy gabonapálinkát, és hagyjuk állni két hétig.

    A kakukkfüves fürdő nyugtalan vagy ideges gyermekek számára egészséges alvást biztosít, felnőtteknél pedig megszünteti az idegfeszültség-depressziót: az ilyen fürdők után rövid időn belül egészségesek lesznek. Egy teljes fürdőhöz 200 gramm növényre van szükség.

    Nem szabad elfelejtenünk, hogy a kakukkfű a részegség egyik fő ellenszere. Tegyünk egy jó marék kakukkfüvet egy forrásban lévő liter vízhez, fedjük le, és hagyjuk állni két percig. A teát termoszba öntjük, és negyedóránként egy evőkanállal adjuk az alkoholistának. Émelygés, hányás, erős székelési és vizelési inger, izzadás jelentkezik, de emellett erős éhség- és szomjúságérzet. Ha visszaesés következik be, ami kezdetben elkerülhetetlen, a kúrát meg kell ismételni.

    A kakukkfű rohamok esetén is használható. Az ajánlott mennyiség napi két csésze. Öntsünk fel 1 púpozott teáskanál kakukkfüvet egy liter forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni néhány percig.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!