2024. március 28. csütörtök
More

    Étrend, mozgás és testsúlykontroll a rák ellen

    Évente 10 millió embernél jelentkezik rákbetegség. E megbetegedések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne egyszerűen azzal, hogy az ember észerűen táplálkozik, mozog, és ügyel a testsúlyára – állapította meg az Amerikai Rákkutató Intézet legújabb közleménye.

    Az intézet tudósai szerint elsősorban a gyomor- és vastagbél rákos megbetegedéseinek gyakorisága csökkenthető az étrend megfelelő módosításával, de a vese- és pajzsmirigy daganatainak megelőzésében is szerepe van az étkezésnek. A tudósok a gyümülcs- és zöldségfélék foyasztásának növelését, a húsfogyasztás mérséklését javasolják, hangsúlyozva, hogy az ételeket viszonylag alacsony hőmérsékleten süssék-főzzék, és a tárolás során óvják a penésztől.

    Az étrend átalakítása mellett naponta végzett testmozgás és a túlsúly csökkentése jótékony hatásúnak bizonyult 20 különböző rákbetegség-típus megelőzésénél. A kutatók naponta kb. egy órányi gyaloglással egyenértékű testmozgást, és hetenként további egy alkalommal végzett egy órányi kimondottan erős testmozgást javasolnak.

    Az európai és észak-amerikai tudósokból alakult orvoscsoport 4500 eset részletes tanulmányozása nyomán állapított meg szoros kapcsolatot az életmód és a megbetegedések között. A munkában részt vevő járványtani szakértők arra ösztönzik az egészségügyi hatóságokat, hogy foglalkozzanak többet a megelőzéssel, különben néhány év múlva az egész egészségügyi kültségvetést a rákosok gyógyítására fordíthatják – idézte a közleményt az EFE spanyol hírügynökség.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!