2024. április 26. péntek
More

    Tippek a száraz kezek ellen!

    Télen gyakran megtörténik, hogy a csípős hideg és a tápanyagok hiánya miatt kiszárad a kezünk, amit így a tavasz eljövetelével igyekszünk helyrehozni. Hoztunk most pár tippet annak érdekében, hogy kezeid ismét élettel teliek, puhák és hidratáltak legyenek.

    A kézfej bőre 25-30 éves korban elkezd változni, lekopik róla a hidrolipid-réteg, így a bőr egyre jobban veszít a hidratáltságából, rugalmasságából. 40-50 éves korra ehhez hozzájönnek még az öregségi pigment foltok is. Ez az oka valójában annak, hogy a kézfej állapotáról könnyebben meg tudjuk állapítani egy ember életkorát, mint az arcáról.

    A kezünk van legtöbbször kitéve a külső hatásoknak, hiszen ezzel a testrészünkkel végezzük a napi feladataink nagy részét. Ugyanakkor az időjárási viszontagságoknak is eme végtagunkat tesszük ki leginkább, ezért nagyobb odafigyelést igényel az ápolása. Néhány tanácsot megfogadva azonban hozzájárulhatsz a kezed egészségéért is.

    A Covid és egyéb fertőzéses időszakokban gyakran használunk alkohol tartalmú kézfertőtlenítőket. Ez ugyan használ a baktériumok és egyéb kórokozók ellen, ám meglehetősen kiszárítja a bőrt. Ha teheted, a kézfertőtlenítők helyett inkább mosd meg gyakrabban a kezed, és csak akkor használj ilyen szereket, amikor nagyon muszáj.

    Itt a tavasz, ekkor pedig gyakran betervezünk nagytakarításokat, ám az év többi időszakában sem maradhat el otthonunk frissen tartása. A házimunkához mindig ajánlott gumikesztyűt használni, hiszen a tisztítószerek nagy részében vannak olyan összetevők, amik száríthatják vagy rosszabb esetben kimarhatják a kezet.

    Nem mindegy az sem, milyen szappannal mosol kezet. Tudjuk, hogy nem szokásunk a boltban órákig nézegetni a szappanok vagy tusfürdők összetételét, ám mégis ajánlott pár pillantást vetni rájuk, és inkább olyan szert választani, ami gyengédebb a bőrhöz és természetes anyagokat tartalmaz. Segítséget nyújtanak azok a jelölések, amik az érzékeny bőrre utalnak, sok termékre magyarul is rá van írva, hogy „érzékeny bőrre”, ám angolul is kereshetjük a „sensitive” szót.

    A szőrtelenítés kapcsán már beszéltünk a hámlasztás fontosságáról, az igazság pedig az, hogy ezt ugyanúgy a kézfejnél is alkalmazhatjuk. A hámlasztások és a pakolások tekintetében is figyelj rá, hogy a természetesebb összetételű termékeket válaszd, és ne vidd túlzásba ezek alkalmazását, heti egy-kettő alkalom bőven elég.

    A kézmosást követően nyugodtan használj kézkrémet, ami puhává varázsolja a bőröd. Talán már mondanom sem kell, hogy itt is a természetes összetevőkre tedd a hangsúlyt, lehetőleg olyat válassz, amiben valamilyen szinten fényvédő is van. Készítsd oda a mosdókagylóhoz emlékeztetőként, hogy ne felejtsd el minden kézmosás után alkalmazni.

    A paraffinos kézápolás szinte minden műkörmösnél elérhető már, ezt legalább havonta egyszer érdemes igényelni. A kezelés egy fertőtlenítésből, bőrradírozásból áll, ami után egy gazdag hatóanyagokkal ellátott kézpakolás jön. Ezután egy meleg paraffin fürdőbe mártják a kezet. Egy alkalom után is már tapasztalható a változás.

    Mint szinte minden kapcsán, a kézápolásban is fontos, hogy mit viszel a szervezetedbe. A vitaminok és ásványi anyagok, na meg persze a megfelelő folyadékbevitel máris sokat tesz a kézfejed ápoltságáért is.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!