2023. március 23. csütörtök
More

  A szédülés leggyakoribb okai

  A szédülésnek sok fajtája van, és mindegyik mást jelöl. Nem biztos, hogy amikor te elmondod a tüneteket az orvosnak, ugyanazt sikerül átadnod, mint ami valójában a problémád forrása lehet. Meg kell tudnunk különböztetni a szédülés egyes fajtáit, és akkor kerekebb képet kapunk arról, hogy milyen betegség áll a szédülés hátterében.

  Az egyik leggyakoribb szédülési ok a nem megfelelő folyadékbevitel, ezáltal a szervezet elkezd kiszáradni, a vér besűrűsödik, ami kevésbé tudja az oxigént az agynak szállítani, így szédülés formájában jelez a testünk, hogy ideje lenne vizet inni. A megoldás erre, hogy ügyelünk a folyadékbevitel mennyiségére. Legalább napi 2 liter vizet vagy másik folyadékot meg kell inni. Amennyiben viszont nem múlnak el a tünetek, ideje orvoshoz fordulni, mert lehet hogy más betegség áll a szédülés hátterében.

  A szorongás is egy olyan kiváltó tényező, ami a szédülés mögött állhat. Gyakran párosul bizonytalanság érzettel, amit a testünk hiperventilációval reagál le. A legjobb, ha ilyenkor nagy levegőt veszel, leülsz egy kicsit és megpróbálsz megnyugodni. Amennyiben hosszú távon nem múlik el a szorongás, el kell menned az orvoshoz, főleg, ha pánikrohamok is társulnak hozzá.

  Ha a középfülben por, állatszőr, pollen vagy más allergén kerül, eldugul a fül és begyullad, a szervezet a vérnyomás szabályozásával reagál, ami miatt szédülés jön ki tünetként. Próbáld elkerülni az allergiát kiváltó tényezőket, és nem árt, ha felkeresed az orvosodat, hogy kivizsgáljon, nincs-e egy újabb allergiád.

  A változókorral sok tünet párosul, lehet, hogy a szédülésednek is ez a forrása. Normális fiziológiai folyamatnak minősül, ám akkor is előjöhet szédülés, ha rossz pózban alszol vagy hirtelen kelsz fel az ágyról.

  A cukorbetegség szintúgy ludas lehet, illetve az, ha kihagysz étkezéseket. Ilyenkor ugyanis a véredben nincs elég cukor, a test elkezdi felhasználni a tartalékait. Ez a folyamat gyengüléssel, energiavesztéssel jár, ami szédülés formájában jöhet ki rajtad. Elkerülésképp figyelj az inzulinszintedre, táplálkozz legalább napi ötször, és ügyelj a megfelelő tápanyagbevitelre.

  A gyógyszereknek mellékhatásaik vannak. Ha megnézed a gyógyszered betegtájékoztatóját, a lehetséges tünetek közt a szédülés is szerepelhet. Mindig olvasd el figyelmesen, amit a betegtájékoztatóban írnak, igyál elegendő vizet és táplálkozz egészségesen.

  Az alacsony vérnyomás is okozhat szédülést. Az idegrendszer vérnyomást szabályzó területének gyengülése, a hirtelen vérnyomás-csökkenés mind a szédüléssel jár együtt.

  Fontos! Ha a szédülés mellkasi fájdalommal, hányingerrel, végtag fájdalommal és nehéz légzéssel párosul, a stroke előjele lehet. Ebben az esetben azonnal fordulj orvoshoz!

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!