2023. március 21. kedd
More

  Pattanások a dekoltázson? Ezt teheted ellene!

  A dekoltázson évszaktól függetlenül bármikor megjelenhetnek apró, fájdalmas pattanások, amik esztétikailag is zavarhatnak minket.

  A pattanások akkor jelennek meg, ha felesleges faggyú termelődik, az elhalt hámsejtek felhalmozódnak és a baktériumok elszaporodnak a pórusokban, ezek együttesen pedig eltömítik azt. A dekoltázson különösen sok pórus van, emiatt is alakulhat ki ezen a területen pattanások hada.

  Okai lehetnek hormonális ingadozások, amelyek kibillentik a faggyúáramlást az egyensúlyából (például pubertáskorban és várandósság ideje alatt), de erőteljes izzadások hatására is eltömődhetnek a pórusok. A parfümök, zsíros krémek, testápolók, fényvédők is gondot okoznak, amik ugyancsak izzadás hatására kerülhetnek a pórusokba, elzárva azokat.

  Fontos a légáteresztő ruha használata, amiben kellőképp tud szellőzni a bőr. Ha szintetikus, nem légáteresztő ruhaanyagot választasz, ami ráadásul a bőrödre is feszül, nem kapnak a hámsejtjeid elegendő oxigént, ami szintúgy izzadást fog eredményezni. A mosó- és öblítőszerek minőségére sem árt figyelni, egy nem jól választott szer ugyanis kiütheti a bőrfelületet.

  Bőrproblémákat okoz a túlzott cukor-, alkohol- és fehér liszt fogyasztása is.

  A dekoltázst az archoz hasonlóan tisztítani, ápolni és hámlasztani kell, de a hidratáltságról sem szabad megfeletkezni. Tisztálkodás előtt tonikkal vagy micellás vízzel tisztítsuk meg a dekoltázst, ezután pedig a gyulladt, pattanásos felületet biológiai vagy kémiai hámlasztóval kezeljük át. Használhatunk rá pattanásos bőrre való pakolást is következő lépésben, de ez kihagyható. Ami viszont fontos, hogy ne felejtsd el hidratálni a bőrödet, ehhez pedig zsírmentes testápolót ajánlunk.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!