2022. május 17. kedd
More

  Hogyan hat a pszoriázisos ízületi gyulladás a szervezetre?

  Az ízületi gyulladásban szenvedő betegeknél mind a pikkelysömör, mind az ízületi gyulladás tünetei jelentkezhetnek. Az állapot széles körben elterjedt gyulladást okoz, és számos rendszert érint a szervezetben.

  Hatások a bőrre, hajra és körmökre

  Sok PsA-ban szenvedő embernek is van pikkelysömöre. A plakkos psoriasis néhány lehetséges tünete:

  • érdes, pikkelyes bőrfoltok
  • megemelkedett, ezüstös bevonat néhány ilyen folton
  • változások a bőr színében
  • pelyhek a fejbőrön, amelyek korpásodásra emlékeztethetnek
  • megvastagodott körmök
  • bordázott, gödrös vagy omladozó körmök
  • a körömágytól elváló körmök
  • viszketés és fájdalom

  A bőrtünetek általában a könyököt, a térdeket, a hát alsó részét és a fejbőrt érintik, de bárhol előfordulhatnak. A köröm tünetei 80-90%-ban jelentkezhetnek a PsA-ban szenvedőknél, függetlenül attól, hogy van-e pikkelysömörük vagy sem. A pikkelysömör felgyorsítja a bőrsejtek életciklusát. Az új sejtek a bőr külső rétegébe költöznek néhány nap alatt. Ezek az új sejtek gyorsan felhalmozódnak a bőrön, és kialakulnak a pikkelysömörre jellemző viszkető, hámló foltok.

  A mozgásszervi rendszerre gyakorolt ​​hatások

  A pikkelysömörben és a PsA-ban szerepet játszó immunreakció ízületi gyulladást okoz, amely többféleképpen hat a mozgásszervi rendszerre. A gyulladás fájdalmat, merevséget és duzzanatot okoz egy vagy több ízületben, ami megnehezíti azok mozgatását.

  Az American Academy of Dermatology szerint a PsA korai tünetei a következők lehetnek:

  • az ízületek duzzanata és érzékenysége, különösen az ujjak vagy a lábujjak esetében
  • sarokfájás
  • duzzanat közvetlenül a sarok felett
  • merevség ébredés után, ami a nap folyamán javul

  Hogyan hat a porcokra?

  Ízületi gyulladáskor a csont végén a porcok megsérülnek és lebomlanak. PsA-ban ez a károsodás a tartós gyulladás eredménye. Ahogy a porc erodálódik, a csontok összedörzsölődnek, további fájdalmat és ízületi károsodást okozva. A gyulladás csonterózióhoz és extra csontnövekedéshez is vezethet.

  A krónikus gyulladás az ízület körüli szalagokat és inakat is érintheti.

  Az immunrendszerre gyakorolt ​​hatások

  A PsA egy autoimmun állapot, ami azt jelenti, hogy befolyásolja az immunrendszer működését. Az immunrendszer küzd a kórokozókkal, például baktériumokkal és vírusokkal. Az autoimmun betegségben szenvedőknél tévedésből az egészséges sejteket támadja meg. PsA-ban szenvedő betegeknél az immunrendszer megtámadja az ízületeket, inakat, valamint az inak és szalagok beillesztési pontjait. Ha valakinek pikkelysömöre is van, az a bőrt is érinti.

  A kutatók nem teljesen értik, miért történik ez. Úgy gondolják, hogy bizonyos bakteriális fertőzések, beleértve a torokgyulladást, kiválthatják a PsA-t. Ezen túlmenően, ha egy személy genetikai érzékenységgel rendelkezik, akkor súlyos stressz, fizikai sérülés vagy az immunrendszert érintő erős reakciót okozó esemény következtében PsA alakulhat ki.

  Szemre és látásra gyakorolt ​​hatások

  A szem körüli gyulladás befolyásolhatja a látást. Néhány pikkelysömörben szenvedőnél uveitis alakul ki, ez gyakrabban fordul elő a PsA-ban szenvedőknél, mint azoknál, akiknél egyedül a pikkelysömör okoz problémát. Az uveitis a szemgyulladással kapcsolatos betegségek csoportja. Kezelés nélkül látásvesztéshez vezethet. A PsA-ban szenvedőknek ezért rendszeres szemvizsgálaton kell részt venniük.

  Hatások az emésztőrendszerre

  Kapcsolat van a gyulladásos bélbetegség (IBD) – mint például a Crohn-betegség – és a PsA között, mivel mindkét állapot mögött gyulladás áll. Az IBD hasmenést és egyéb gyomor-bélrendszeri tüneteket okoz. A vizsgálatok azt sugallják, hogy a pszoriázis nyolcszor gyakoribb azoknál az embereknél Crohn-betegségben szenvednek.

  A légzőrendszerre gyakorolt ​​hatások

  Egy tanulmány szerint a PsA-ban szenvedőknél nagyobb az esélye a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulására. A 2019-es tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy összefüggés lehet a COPD és a különböző típusú ízületi gyulladások között, de további kutatásra van szükség annak kiderítésére, hogy ez miért történik.

  Hatások a szív- és érrendszerre

  A PsA-ban szenvedőknek a nagyobb kockázatot az jelenti, ha szív- és érrendszeri betegségekben szenvednek. Az American College of Cardiology kifejti, hogy a krónikus gyulladás károsítja az ereket azáltal, hogy vastagabbá és keményebbé teszi azokat, és hegesedést okoz, amit érelmeszesedésnek neveznek. Ez növelheti az angina, a szívroham vagy a szélütés kockázatát. A PsA-ban szenvedők körében magasabb a metabolikus szindróma aránya is. Ez magában foglalja az olyan állapotokat, mint az elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a magas koleszterinszint. Ezek is további terhelést jelenthetnek a vérerekre és a szívre.

  Mentális egészségre gyakorolt ​​hatások

  A PsA-t befolyásolhatja a mentális és az érzelmi, valamint a fizikai egészség. Az olyan tünetek, mint a fájdalom és a fáradtság és más kapcsolódó egészségügyi problémák, növelhetik a szorongás és a depresszió kockázatát a PsA-ban szenvedő betegeknél. A pikkelysömör és a PsA szintén csökkentheti az önbecsülést és szégyenérzetet okozhat, különösen akkor, ha a kezelések nem kezelik megfelelően a tüneteket.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!