2024. március 28. csütörtök
More

    Tejkérdések – A tej élet, erő, egészség?

    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt javasolja, hogy a gyermek hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon, egy éves koráig pedig a táplálék túlnyomórészt anyatej legyen, helyi élelmiszerekkel kiegészítve. Később milyen szerepet tölt be a kisgyermekek étkezésben a tej? Molnár Gabriella, dietetikus válaszol a kérdésre.

    – Egy egészséges csecsemőnek a tápanyag- és folyadékszükségletét is fedezi az anyatej, így nincs szüksége másra fél éves korig, se teára, se forralt és lehűtött vízre, se gyümölcsre, se tejpépre. Utána, három éves korig naponta minimum fél liter tejalapú táplálékot kell biztosítani számára, más táplálék mellett, ami lehet zöldség, gyümölcs, gabonapép, vagy tejpép. Amíg az ételekkel csak ismerkedik a baba, és még nem tud teljes adagot elfogyasztani a gyümölcsből vagy főzelékből, addig nagyobb mennyiségben fog tejet inni. Természetesen ekkor is legjobb az anyatej, viszont teljesen mindennapos folyamat, hogy ennek mennyisége csökken, és szükségessé válik egyéb tejalapú táplálék bevezetése. Ha nincs 5-8 deciliter mennyiségben naponta anyatej, akkor a csecsemő életkorának megfelelő anyatej-kiegészítő tápszer adása javasolt egy éves korig, míg egy és három éves kor között a tejalapú gyermekital a megfelelő – magyarázta Molnár Gabriella.

    – Miért tápszer vagy tejalapú gyerekital, és miért nem „bolti” tehéntej?

    – A tápszerek és a tejalapú gyerekitalok is tejből készülnek, de módosították az összetételüket, igazodva a babák igényeihez. Ugyanis a kicsik nem kicsi felnőttek, az emésztőrendszerük csak egy-három éves korukra fejlődik ki. Ezért a felnőtt táplálékokhoz képest könnyebben emészthető élelmiszerekre van szükségük. A tápszerek ilyenek, ráadásul pont olyan mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat, amilyen mértékben a piciknek szükségük van azokra. A tehéntejjel az a probléma, hogy túl magas a fehérjetartalma, továbbá bizonyos ásványi anyagokat, nátriumot, káliumot, foszfort is túl nagy mennyiségben, bizonyos vitaminokból, D-, E- és C-vitaminból viszont kevesebbet tartalmaz a szükségesnél. A tehéntej magas fehérje- és ásványianyag-tartalma pedig megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és veséjének – hangzott a dietetikus figyelmeztetése.

    – Mennyit és milyen típusú tejet adjanak szoptatás után gyermeküknek az anyukák?

    – Ez attól függ, hogy mennyi idős a pici, amikor elkezd fogyni az anyatej mennyisége. Ha még nem érte el a fél éves kort, akkor anyatej-helyettesítő tápszerre lesz szüksége, amelyet újszülött kortól hat hónapos korig fogyaszthat a csecsemő, de kizárólag gyermekorvos vagy védőnő javaslatára. Az étkezésenként illetve a naponta elfogyasztandó tápszer mennyiségét mindig a gyermekorvos vagy a védőnő határozza meg, a csecsemő kora és testtömege alapján. Ezek a tápszerek csak gyógyszertárban kaphatók, orvosi receptre. Ha a csecsemő már hat hónaposnál idősebb, akkor is konzultálni kell a gyermekorvossal, mielőtt bármilyen tápszert elkezd használni az anyuka, mert előfordulhat, hogy a pici allergiára hajlamos. Ebben az esetben az orvos prevenciós, hipoallergén (allergia megelőzésre javasolt) tápszert ír fel a babának, ami jelenleg még szintén csak gyógyszertárban kapható. Ha a csecsemő teljesen egészséges (és még allergiára való hajlam sincs), akkor a gyógyszertárak mellett az élelmiszerboltokban illetve a drogériákban is megvásárolható anyatej-kiegészítő tápszerekre lesz szüksége. Ezek a tápszerek hat illetve kilenc hónapos kortól javasolt fogyasztási korhatárral, ízesített illetve ízesítés nélküli változatban találhatók meg a polcokon.

    A tejalapú gyermekitalok közül melyiket válassza a szülő? Íme, a dietetikus tanácsa:

    – Az egy éves kortól adható tejalapú gyermekitalok kiválasztásánál érdemes megnézni, hogy milyen a tejsavó és a kazein arány. Azok a tejalapú italok, amelyek tejsavó dominanciájúak, vagy a tejsavó és kazein aránya 50-50 százalék, könnyebben emészthetőek, mint a tehéntej, amelyben a kazein van túlsúlyban. Minél több ásványi anyagot tartalmaz a tejalapú ital, annál jobb Amit talán mégis kiemelnék a kisgyermekek esetében, az a kalcium, amely nélkülözhetetlen a csontok egészséges fejlődéséhez és a vas, amely a vérképzéshez és az oxigén szállításához szükséges. Továbbá előnyös, ha a tejalapú ital jódot is tartalmaz, mivel Magyarországon sok helyen a talaj jódhiányos, így az ott termelt zöldségekben is kevés található belőle, ugyanakkor a jód a pajzsmirigy normál működéséhez nélkülözhetetlen.

    – Mikortól fogyaszthat a baba tehéntejet?

    – A szakmai ajánlás a tehéntej bevezetését a csecsemő étrendjébe minél későbbi időpontra javasolja. Egy éves kora alatt mindenképpen kerülendő, de az ideális a három éves kor fölötti bevezetés lenne. A növényi alapú tejek adásával, mint a szójatej, rizstej, zabtej 6 éves korig jó lenne várni.

    – Hat éves kor felett mennyi és milyen típusú tej adható a gyermekeknek?

    – Azt szoktuk javasolni, hogy naponta két-három alkalommal fogyasszon a gyermek tejterméket, ebből egy-két alkalommal két-két és fél deciliter tejet, a következő alkalommal pedig joghurtot, túrót, vagy nem túl zsíros és nem túl sós sajtot. Tejből érdemes a 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet vásárolni. Sem a túl alacsony zsírtartalmú tejet nem javasolom (mert a zsírban oldódó vitamin is kevesebb van benne), sem a túl magas zsírtartalmút (mert nehezebben emészthető és elveheti a gyermek étvágyát). Amit kerülni kellene az a „reggeli ital” vásárlása, mert az csak részben tartalmaz tejet. A friss tej és a tartós csomagolásban lévő tej között csak a pasztőrözési eljárás miatt és a hűtés igényében van különbség. Ami nagyon fontos: a lejárati időt mindig ellenőrizni kell, mielőtt az anyuka odaadja a tejet a kicsinek.

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!