2023. március 27. hétfő
More

  Ha figyelmetlen a gyerek

  A magatartási és a tanulási tünetek a gyermek nevelési problémáinak első tünetei.

  Ha a gyermeket a környezetében mindig újabb és újabb ingerek érik, nem lesz ideje arra, hogy elmélyedjen egy dologban, mindig más fogja lekötni a figyelmét, ez pedig figyelmetlenséghez vezet. Mindig az újabb, a szebb, a színesebb lesz a figyelme középpontjában, és amint megjelenik valami más, ami jobban tetszik neki, már el is terelődik a figyelme afelé.

  A szorongó gyerek is mentális betegségen esik át, ebben az esetben a figyelmetlenség az okot elrejtő tünet. Ha a szorongás okát feltárjuk és kezeljük, megszűntethető a tünet is, ehhez pedig szakember segítségét is lehet kérni.

  A családi konfliktusok, a folyamatos feszültség miatt a gyermek védekező mechanizmusa rákényszeríti, hogy “helyzeti süketté” váljon, nem akarja hallani, ami körülötte történik, ezzel saját lelki világát megvédve. Ugyanezen okokból a “helyzeti vakság” is előfordulhat, amikor viszont látni nem akarja, ami körülötte történik.

  A szülők sokban befolyásolják a gyerek állapotát. Ha a szülő kusza értékrenddel rendelkezik, nincs tekintélye és következetlen, nem kell csodálkozni azon, hogy a gyermek figyelemhiányossá válik, rosszul tanul, nem eszik normálisan, alvászavaroktól vergődik éjszakánként és a viselkedése is negatív irányba torzul.

  A figyelmetlen gyerekeknél gyakori tapasztalat, hogy őrá sem figyelnek. Hiába próbál kommunikációt teremteni közte és a környezete közt, nem kapja meg azt a figyelmet, törődést és gondoskodást, amit igényel.

  LEGUTÓBBI CIKKEK

  NE HAGYD KI!