2024. április 19. péntek
More

    Nem javasolják a tesztoszterontapaszt a csökkent libidójú nőknek

    A petefészek-eltávolítás miatt bekövetkező alacsony hormonszintnek tulajdonított csökkent szexuális vágy növelésére forgalomba került tapasz – melyet időnként „női Viagrának” is neveznek – hatástalannak tűnik, és biztonságossága is kérdéses hosszabb távon – jelentették kutatók.

    A tapaszt, amely a férfiakban és nőkben egyaránt termelődő természetes hormont, a tesztoszteront tartalmazza, a Procter and Gamble amerikai cég gyógyszergyártó részlege állítja elő. Európa több országában engedélyezték forgalomba hozatalát a hipoaktív szexuális vágynak nevezett zavarra, az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatósága, az FDA azonban visszautasította.

    A korábban lefolytatott, hivatkozásként használt klinikai vizsgálatokat elemezték kutatók a British Medical Journal című orvosi szaklap egyik kiadványában. A közzétett tanulmány a tesztek többségének megtervezésében hibákat talált, valamint számos mellékhatásra mutatott rá.

    Az elemzés kifogásolja a kiválasztási feltételeket, melyekkel a klinikai próbákba kerültek a nők, esetenként egy rövid kérdőívvel állítottak fel diagnózist a tesztek szervezői. A placebót kapó résztvevők jelentős arányban állították, hogy javult szexuális késztetésük, ami azt jelzi, hogy nem az alacsony hormonszint állt problémájuk hátterében. A javulás, melyről egyáltalán beszámoltak a nők, kicsi volt.

    A két legnagyobb klinikai próba során – melyekbe összesen félezernél több nőt vontak be – 75 százalék körülinek találták a mellékhatások arányát, főként bőrreakciókat a tapasz által érintett területeken. További mellékhatás volt a pattanások keletkezése, szőrnövekedés, hajhullás, mellfájdalom, súlygyarapodás, álmatlanság, hangmélyülés és migrén, melyek csaknem minden tizedik nőnél előfordultak.

    „A kezelés hosszú távú biztonsága ismeretlen” – vélik a tanulmány szerzői utalva arra, hogy legfeljebb 24 hétig tartottak a tesztek. „A nem kívánatos mellékhatások gyakoriak és nem mindig fordíthatók vissza. Mindezek miatt nem javasoljuk az Intrinsa alkalmazását a nők szexuális diszfunkciójára.”

    Forrás: MTI

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!