2024. március 19. kedd
More

    Mit okoz a C-vitamin hiánya?

    A C-vitamin (aszkorbinsav) egy vízben oldódó vitamin, ezért nem lehet túlzásba vinni a szedését. Számos anyagcsere-folyamatban játszik fontos szerepet. Az A- és E-vitaminhoz hasonlóan antioxidánsként megvédi a sejteket az agresszív kémiai támadásoktól, amelyeket szabad gyököknek neveznek.

    A napi szükséglet 40-60 mg, amely nehéz fizikai munkavégzés, daganatos betegségek, fertőző betegségek, terhesség és szoptatás, versenysport és dohányzás esetén 300 mg-ra emelhető.

    C-vitamint tartalmaznak a máj és a gyümölcsök/zöldségek, különösen a csipkebogyó, a ribizli, a citrom, a kivi, a burgonya, a paprika, a paradicsom.

    Főzés közben az élelmiszerek C-vitamin tartalma csökkenhet, mivel a C-vitamin hőérzékeny. Az élelmiszerek hosszan tartó tárolása a vitaminok kimerüléséhez is vezethet. A C-vitamin fontos a kötőszövet- és csontépítéshez, a vas felszívódásához és a folsav használatához, a hormonanyagcseréhez, a sejtkárosodás megelőzéséhez és a szervezet védekezőképességének fenntartásához.

    A C-vitamin-hiány skorbuthoz vezethet, amely izomgyengeséggel, vérzéssel a bőrből, fogínyből, ízületekből, izmokból, fogínygyulladással, fogvesztéssel, anémiával, kisgyermekeknél pedig csontnövekedési zavarral jár.

    C-vitamin-hiány akkor lép fel, ha alultápláltság, gyomor-bélrendszeri rendellenességek és a C-vitamin felszívódásának csökkenése lép fel. A felesleges C-vitamin a vesén keresztül ürül ki. Jelentős a vesekő kialakulásának veszélye.

    LEGUTÓBBI CIKKEK

    NE HAGYD KI!